İklim KriziManşet

Almanya’dan iklim değişikliğine karşı 80 milyar avroluk paket

0

Yeni enerji tasarruf paketini onaylayan Almanya hükümeti, 2020 iklim hedeflerine ulaşmayı ve ekonomiyi milyarlarca avro değerinde yatırımlarla canlandırmayı ümit ediyor.

EurActiv’de yayınlanan haberi Yeşil Gazete ekibinden Pelin Atakan’ın çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Almanya hükümeti geçtiğimiz 3 Aralık tarihinde Energiewende İlerleme Raporu, Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı (NAPE) ve 2020 İklim Koruma Eylem Programı’nı onaylayarak geniş kapsamlı bir enerji politikasını hayata geçirmiş oldu.

Programın sunumunda, Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel enerji ve iklim politikalarının birbiriyle bütünleşmesi ve birbirine bağlanmasının hükümete bağlı olduğunu söyledi.

3...

Enerji sektöründe belirli bir hedefe şimdiden ulaşıldığını söyleyen Gabriel, Yenilenebilir Enerjiler Hareketi’nin (EEG) iyileştirilmesinin iyice kök saldığını, elektrik piyasası üzerindeki tartışmaların ivme kazandığını ve ileri adımlar için bir planın masaya yatırıldığını söyledi.

Gabriel, hükümetin bu programları onaylayan son hamlesinin ileride atılması gereken önemli adımlara hizmet eden somut bir önlem olduğunun altını çizdi.

NAPE’nin esas unsurları, enerji ile ilgili bina yenileme çalışmalarından oluşuyor. Bu çalışmaların CO2 bina yenileme programını desteklemesi ve enerji tasarrufu ile ilgili projelerin yüz milyonlarca avro büyüklüğündeki planlanmış yıllık finansmanı için olan ilahelerdeki rekabeti artırması bekleniyor.

Gabriel, neticede finansman haddi ve özel sektörden gelecek ilgili yatırımlarla toplam yatırım hacminin 70 ila 80 milyar avroya ulaşabileceğini belirtti.

Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, iklim koruması ve Energiewende arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekerek tüm sektörlerin paketin tümüne katkı yapmaları gerektiğini söyledi.

Enerji verimliği, Almanya Ekonomi Bakanlığı ‘Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı’nda en büyük paya sahip (25 – 30 milyon ton). İkinci büyük payı ise ‘iklim dostu yapılaşma ve yaşama’ ile ilgili ileri tedbirler oluşturuyor (1,5 – 4,7 milyon ton).

Öne çıkan bir diğer önemli konu ise iklim paketinin 2020 yılına kadar kömür ve doğal gaz ile çalışan termik santrallerden kaynaklanan karbondioksit salımının, planlanandan 22 milyon ton daha fazla azaltılması talebini içeriyor olması. Bu miktar yaklaşık olarak 8 taş kömürü ve linyit santralinden kaynaklanan karbondioksit salımına eşit.

Alman hükümeti, önümüzdeki yıl içerisinde bu talebi resmileştirecek iklim yasasının onaylanmasını ümit ediyor.

Daha fazla gayret gerekiyor

Energiewende’nin uygulanması devam ederken, Almanya’nın aldığı yeni önlemler hükümetin belirlediği iklim hedeflerine ulaşmasında önemli adımlar olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak Alman hükümetine göre hedeflere ulaşmak için diğer sektörlerin daha fazla gayret göstermesi gerekiyor. Sıradaki hedef, 2020 yılına kadar sera gazı salımlarını 1990 yılı seviyelerine kıyasla en az %40 oranında azaltmak.

Eğer Almanya bunu gerçekleştiremezse 2030, 2040 ve 2050 yıları için belirlenen hedeflere ulaşmak oldukça riskli hale gelecek. Bu durum Avrupa iklim hedefleri için de geçerli.

Almanya hükümeti, 2020 İklimin Koruması Eylem Programı’nda ilave önlemlere yer veriyor. Son yapılan tahminlere göre, eğer bu yeni plan olmasaydı Almanya’nın 2020 hedefini kaçırma olasılığı %5 – %8 idi.

Hendricks yeni onaylanan iklim koruma paketi ile geçtiğimiz on beş yılda gösterdikleri iklim koruma gayretlerini üçe katlayacaklarını belirtiyor.

Bu paketin, Almanya hükümetinin iklim koruma üzerine şimdiye kadar ürettiği en kapsamlı tedbir paketi olduğunun altını çizen Hendricks, ‘Bu yolla gösteriyoruz ki, biz sadece hedefler koymuyoruz, aynı zamanda koyduğumuz bu hedefleri gerçekleştirmek için gereken adımları da atıyoruz. Bu adımlar, Lima’daki iklim konferansı için güven inşa eden önemli işaretlerdir” dedi.

Paketle ilgili Almanya Sivil Toplum Kuruluşlarından Bazı Görüşler Şöyle

Almanya Doğa Koruma Birliği (NABU), İklim Koruma Eylem Programı’nı ve Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı’nı genel olarak olumlu bulduğunu ancak kömürlü termik santraller, ulaşım ve bina yenilenmesi gibi özgün sektörlerde göz ardı edilmemesi gereken konular olduğunu belirtti. NABU başkanı Olaf Tschimpke’ye göre iklim koruma ve verimliliği dönüştürme için önlemlerin yer aldığı pakette geliştirilmesi ve somut bir şekilde adlandırılması gereken birçok nokta bulunuyor. Almanya ancak bu şekilde karbondioksit salımlarını 2020 yılına kadar %40 azaltma hedefine gerçekten ulaşabilir ve Lima’da süren uluslararası görüşmelere liderlik edebilir.

Özellikle Ekonomi Bakanlığı’nın ayağını frenden çekmesi gerektiğini söyleyen Tschimpke, Almanya hükümetinin daha fazla hırs, kararlılık ve bağlılıkla %40 hedefine yaklaşması gerektiğini belirtti. Tschimpke, iklim koruma hedefinin önceki hesaplamalara kıyasla daha düşük tutulduğunu söyledi. Daha önce karbondioksit salımlarının 2020’ye varmadan 100 milyon tona kadar azaltılmasının konuşulduğunu, ancak şimdi bu rakamın sadece 62 – 82 milyon ton arasında olduğunu ve bu hedefe ulaşılabilmesinin de tartışmalı olduğunu belirtti. Yapılmalıydı, yapılabilirdi programlarını konuşmak yerine hâlihazırda masada olan bütün karbondioksit azaltımı önlemlerinin hızlıca ve bağlayıcı bir biçimde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Çevre ve ekonomik gelişme üzerine çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Germanwatch ise hükümetin yasa tasarısını önemli ancak Lima’daki iklim görüşmeleri açısından yetersiz bulduğunu söyledi. Greenwatch’a göre Alman hükümeti, göz ardı edilemeyecek muhalefete rağmen, var olan sera gazı salımının azaltılması hedefine takılıp kaldı.

Greenwatch politika direktörü Christoph Bals, enerji sektöründeki karbondioksit salımının 22 milyon ton azaltılma hedefinin onaylanmasının, kömürlü termik santrallerden enerji üretimi engellenmeden iklim korumasına ulaşılmayacağını gösteren önemli bir sinyal olma özelliğini taşıdığını belirtti. Karbondioksit salımındaki 22 milyon ton azaltımın, senaryolarda planlanan azaltımlarına ek olarak,  mutlaka ulaşılması ve kanunlarca düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi..

Enerji verimliliği konusunda gerekli azmi göremediğini ifade eden Bals, iklim koruma hedeflerinin önündeki en büyük engelin fosil yakıtlardan enerji üretimi sektörü olduğunu söyledi. Kömürden üretilen enerjide planlanan kesintinin aşırı iyimser olduğunu ve büyük ihtimalle 2020 iklim hedeflerine ulaşmada yeterli olmayacağını ifade etti.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Yeşil Gazete için çeviren: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete, Euractiv)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.