Almanya‘da 20’nci dönem federal meclisin oluşması için 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçları Federal Seçim Kurulu tarafından açıklandı.
Maliye Bakanı Olaf Scholz’u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7’sini alarak en çok oyu kazanan parti oldu. SPD, bir önceki 2017 seçimlerinden bu yana oylarını yüzde 5,2 puan artırmış ve 2002 yılından bu yana ilk kez seçimden birinci parti olarak çıkmış oldu.
Hristiyan Birlik’te düşüş
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet’i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,1’lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.
CDU ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) oluşan CDU/CSU’nun oy oranı 2017’deki seçimlere göre 8,9 puan azaldı.
Yeşiller Partisi oy oranını artırdı
Yeşiller Partisi ise oy oranını dört yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü oldu.
Eş Başkanı Annalena Baerbock‘u aday olarak gösteren Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakalamış oldu.
Baerbock seçim sonrası yaptığı açıklamada “Birinci parti olmak ve ülkeyi şekillendirmek istedik. Daha fazlasını istedik. Kısmen seçim kampanyasının başında yaptığımız hatalar nedeniyle bunu başaramadık. Benim kendi hatalarım nedeniyle. Bu sefer yetmedi ama partimizin bir gelecek misyonu var. Şimdi bu misyona odaklanacağız. Bu ülkenin bir iklim hükümetine ihtiyacı var. Seçimin sonucu bunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
"Benim hatam"
Seçimlere büyük umutlarla giren ama bekleneni veremeyen Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock, sorumluluğu üstlendi 👇 #btw21 #AlmanyaSeçimleri pic.twitter.com/2QqtSLlZl9
— DW Türkçe (@dw_turkce) September 26, 2021
Aşırı sağın düşüşü
Oy oranını 0,7 puan yükselten Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı. Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise 2017’ye göre oy oranında 2,3 puan düşüş yaşayarak 10,3 ile beşinci parti oldu.
Sol Parti de bir önceki seçimlere göre 4,3 puan oy kaybederek 4,9 ile altıncı parti çıktı. Yüzde 5’lik seçim barajını geçememesine rağmen en az üç bölgeden milletvekili çıkaran Sol Parti, Alman Seçim Yasası’na göre elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı ve gelecek yasama döneminde mecliste grup olarak temsil edilecek.
Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) de bir milletvekili ile mecliste yer alacak.
Gözler koalisyon müzakerelerinde
Seçim sonuçlarının ardından gözler yeni hükümet kurmak için yapılacak koalisyon müzakerelerine çevrildi. Müzakereler aylar boyunca devam edebiliyor. Örneğin 2017 seçimlerinden sonra yeni hükümetin kurulması yaklaşık altı ay sürmüştü.
Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından en çok oy alan partinin adayı hükümet kurmak için görevlendirilecek. Bu durumda bu görev Olaf Scholz‘un olacak. Koalisyon görüşmelerini Noel’e kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, “Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur” dedi. Yeni koalisyon kurulana kadar Merkel görevine devam edecek.
Seçim öncesi durum
Anketlerde CDU ile Yeşiller arasında iki yönlü bir koalisyon kurulması bekleniyordu ama Laschet ve Baerbock’a gelen tepkilerin ardından partilerin güven oylamalarında sert düşüş görüldü.
Angela Merkel’in doğrudan desteğini alan Laschet temmuz ayında yıkıcı sel felaketinden etkilenen bir bölgeyi ziyaret ettiği sırada kahkahalar atarken görüntülenince büyük tepki toplamış, bu tepki oy oranlarına da yansımıştı.
Baerbock ise adaylığını açıklamasının ardından toplum genelinden büyük bir destek görmüş seçim öncesi anketlerde birinci olarak çıkmıştı. Ancak Baerbock, öz geçmişinde verdiği bilgilerin yanlış ve yanıltıcı olması ve vergilerini geç ödemeyle suçlanması nedeniyle tepki topladı ve Yeşiller Partisi’nin oylarında düşüş yaşandı.
Koalisyon olasılıkları
Partilerin renkleriyle anılan koalisyon olasılıkları arasında üç senaryo üzerinde duruluyor:
- CDU/CSU, FDP ve Yeşiller’in oluşturacağı “Jamaika Koalisyonu”,
- SPD, FDP ve Yeşiller’in oluşturacağı “Trafik Lambası”
- SPD, Sol Parti ve Yeşiller’in oluşturacağı “Kırmızı-Kırmızı-Yeşil”