Almanya’da kömüre dayalı elektrik üretimi son buluyor

Ülke böylelikle elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 65'in üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Almanya kömürü terk ediyor. Yeşil Ekonomi‘nin haberine göre, ülkede kömüre dayalı elektrik üretiminin son bulmasını hedefleyen yasa teklifi, iki yılı aşkın süredir devam eden görüşmelerin ardından geçen cuma ülke parlamentosunun alt kanadı Bundestag’da kabul edilerek yasalaştı.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier konuyla ilgili değerlendirmesinde kararla birlikte Almanya’nın fosil yakıt çağının sona geldiğini söyledi.

Santraller aşamalı olarak devreden çıkarılacak

Yasa halihazırda 22.8 GW’lık bölümü taş kömürü, 21.1 GW’lık bölümü ise linyit kullanan kömürlü termik santrallerin tamamının en geç 2038’de devreden çıkmasını şart koşuyor. Bununla birlikte 2026, 2029 ve 2032 yıllarında yapılacak değerlendirmeler bu tarihi 2035’e çekebilecek.

Yasaya göre 2022 sonuna kadar olan dönemde 15 GW gücünde taş kömürü ve 15 GW gücünde linyit kullanan santral devreden çıkacak. Linyit kullanan santrallerden 2020’de 297 MW gücündeki bir santral, 2021’de 910 MW gücündeki üç santral, 2022’de 1.625 MW gücündeki dört santral kapatılacak. Devreden çıkarılacak olan taş kömürü kullanan santraller için ise 2020 Eylül ayı itibarıyla ihale düzenlenecek.

Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 65’e çıkacak

İhaleler 2021 yılında 1.5 GW için 155 bin Avro/MW ile devam edecek 2022’de ise 15 GW’lık hedefin kalanı için yapılacak. İhaleler 2020-2024 arasında da devam edecek. Bununla birlikte bu dönemde hiçbir yeni kömürlü termik santrale izin verilmeyecek. Tek istisna ise yatırım izni almış ve haziran ayında devreye giren Uniper’in Datteln 4 santrali olacak.

Ülke atılacak adımlar sayesinde 2030 yılı sera gazı emisyonlarının 1990 seviyesinin yüzde 55’in altına inmesini, elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payının da yüzde 65’e ulaşmasını hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR