DünyaManşet

Almanya Yeşillerinde eş başkan değişimi

0

Almanya Yeşiller Partisinin (Bündnis 90/ Die Grünen) haftasonu Hannover’de yapılan kongresinde eski eş başkanlar Cem Özdemir ve Katrin Göring-Eckardt’ın yeniden aday olmadığı eş başkanlık seçimini Robert Habeck ve Annalena Baerbock kazandı.

Seçilen her iki adayın da partinin reel politikalarını savunan realos kanadından olmasıyla eş başkanlıkların partideki iki siyasi kanat arasında paylaştırılması geleneği bozuldu.

Daha köktenci/sol politikaları savunan Fundi kanadın kadın adayı Anja Piel oyların sadece 34.8’ini alarak seçilemediği seçimleri 37 yaşındaki Federal Milletvekili Annalena Baerbock oyların %64’ün alarak önde bitirdi.

Schleswig-Holstein Eyaleti Çevre Bakanı ve reel kanattan Robert Habeck oyların 83,3’ünü alarak  diğer eş başkanlık görevini üstlendi.

İklim değişikliğiyle mücadele konusunda uzman

İklim değişikliğiyle mücadele konusunda uzman olan Baerbock, seçilmesi öncesinde yaptığı konuşmada, Avrupa politikası, yoksullukla mücadele ve iklim değişikliğiyle mücadelenin siyasi öncelikleri arasında olduğunu dile getirdi.

Baerbock, iklimin korunması için “radikal” bir tutum izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, kömür enerjisinden vazgeçilmemesi yönündeki gecikme konusunda uyarıda bulundu.

Habeck için tüzük değiştirildi

Hannover’de Cuma günü başlayan kongrede Habeck’in eş başkanlığa seçilebilmesi için parti tüzüğünde değişiklik yapıldı. Böylelikle, eş başkanlığa seçilen kişinin eyalet ve federal hükümet veya parlamentolarındaki görevini bırakma zorunluluğu kaldırıldı. Delegelerin yüzde 77’si konuyla ilgili önerinin lehinde oy kullandı. Görevler ayrılığı Yeşiller Partisi’nin temel ilkeleri arasında bulunuyordu.

Habeck, eş başkanlığa aday olmadan önce seçildiği takdirde bir süre daha Schleswig-Holstein Eyaleti Çevre Bakanlığı “başladığı önemli işleri bitirmek”  için görevini 8  ay daha sürdürme şartı koymuştu.

 

(Deutsche Welle , Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.