DünyaEnerjiManşet

Almanya: Ukrayna’ya saldırı Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltacak

0

Almanya‘da yeni hükümetin Şansölye Yardımcısı, eski Yeşiller Partisi Eş Başkanı Robert Habeck, Rusya’nın Ukrayna‘ya yönelik saldırısını “tamamen mantıksız” olarak nitelendirdi.

Bunun geri tepeceğini ve batılı ülkelerin Rus kömürü, petrolü ve gazını satın almayı bırakmasına neden olacağını belirten Habeck, “Sonuç olarak bu Avrupa’da yenilenebilir enerjinin durumunu güçlendirecektir” dedi.

Alman koalisyon hükümetinde Ekonomi ve İklim Değişikliğinden sorumlu bakan olan Habeck’e göre, Rus fosil yakıtlarının müşterileri artık enerji bağımsızlığını sürdürmek için daha fazla motive olmuş durumda.

Rusya’nın komşusuna yönelik askeri operasyonunu başlatmasının hemen ardından AP‘ye verdiği röportajda, işgalin tamamen mantıksız olduğunu kaydeden Bakan, “Bütün Batı Rusya’dan uzaklaşacak. Enerji sistemimizi çeşitlendireceğiz. Gelecekte Rusya’dan bu miktarda kömür ve gaz almayacağız” diye konuştu.

Almanya şu anda doğal gaz ve kömürün yaklaşık yarısını ve petrolünün üçte birini Rusya’dan alıyor.

ABD, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin Rusya’dan enerji ithalatına aşırı derecede bağımlı olmasının stratejik bir risk olduğu konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyordu.

Yakın zamana kadar Alman yetkililer, Rusya’nın güvenilir bir tedarikçi olduğunu kanıtladığını ve hatta ABD, Polonya ve Ukrayna’nın protestolarına rağmen Baltık Denizi’nden geçen yeni bir doğal gaz boru hattının inşasını desteklediğini vurgulamıştı.

Ancak Ukrayna saldırısı üzerine salı günü Almanya Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi’ni durdurdu ve bu da Washington ve Kiev’de olumlu karşılandı.

‘Fırtınalı şubat elektrik kıtlığını engelledi’

Habeck, son aylarda Almanya’nın gaz rezervlerini desteklemek için alınan önlemlerin ve fırtınalı geçen şubat ayının ardından rüzgar tirbünlerinden bol miktarda enerji elde edilmesinin; enerji fiyatlarının hızla artması ve Rusya’nın ek arzları bekletmesi nedeniyle tüketiciler için bir kıtlığın önlenmesine yardımcı olduğunu söyledi:

“Doğrudan bir etki var: Piyasada ne kadar yenilenebilir enerji varsa, o kadar az doğal gaz kullanıyoruz.”

Habeck, AP’ye  yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Mevcut durumun Almanya ve Avrupa’da yenilenebilir enerjiye geçişe kesinlikle yardımcı olacağını düşünüyorum. İnsanlar bunun sadece iklimle ilgili bir mesele olmadığını, güvenlikle ve güvenceyle ilgili bir mesele olduğunu da görüyorlar.”

Almanya geçen aralık ayında üç nükleer santrali elektrik şebekesinden çekti. Ülkede kalan son üç reaktör de bu yıl kapatılacak.

Katar ve diğer Avrupa ülkelerinden gaz ithal edilecek

Almanya’nın kalan üç nükleer santralinin ömrünü uzatmak, Almanya için bir seçenek değil. Habeck sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankerleri için terminaller inşa etmenin de yıllar süreceği söyledi – ki bu Alman Yeşillerinin sıcak baktığı bir konu değil.

Bunun yerine, Katar’dan yabancı limanlar aracılığıyla LNG ithal edilmesi ve yakın vadede herhangi bir açığı kapatmak için diğer Avrupa ülkelerinden gaz satın alınması tercih edilecek.

‘Askeri destek bizim stratejimiz değildi’

Habeck, diplomatik cephede, Almanya’nın Ukrayna’ya silah tedarik etmeyi reddederek Moskova ile görüşmeleri ilerletme çabalarının başarısız olduğunu da kabul etti: “Diplomasi için kanalları açık tutmaya çalışıyorduk. Ukrayna’ya silah teslimatına girmemenin iyi bir fikir olduğunu düşündük çünkü o zaman müzakere olasılığı daralacaktı. Bu bizim stratejimizdi aslında. İşe yaramadı.”

Bu hafta başlarında uygulanan yaptırımların da Rusya’yı Ukrayna’ya asker göndermekten alıkoymadığını belirten Habeck, “Ancak Vladimir Putin ve hükümeti üzerindeki baskıyı güçlendirebiliriz ve ondan sonra ne olacağını bekleyip göreceğiz” dedi.

‘Putin’e şahsen yaptırım uygulanmalı’

Habeck, Putin’e Ukrayna’ya yönelik eylemleri nedeniyle şahsen yaptırım uygulanması gerektiğine inandığını belirterek Rus liderle daha fazla müzakerenin yararlı olup olmayacağına dair şüphelerini dile getirdi:

“Bence Rusya ile konuşmamız gerekiyor ve Rusya Putin’den daha fazlası. Umarım bazı insanlar diğer Rusya adına konuşur ve onların sesi bastırılmaz.”

Almanya şansölye yardımcısı, Rusya-Ukrayna krizi durulursa, önümüzdeki hafta ABD‘ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmeyi umuyor ve Trans-Atlantik ortaklığı daha da güçlendirmenin hayati olduğunu savunuyor: “Bir bakıma oraya gitmek için en iyi an. Tartışacak çok şeyimiz var: Ticaret meseleleri, Çin ile ilişkiler, ama tabii ki mevcut durumda güvenlik konuları ve enerji arzı…”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.