İklim ve EnerjiManşet

Almanya kömür karşıtı ittifaka katılıyor

0

Çevre Bakanı Schulze, Almanya’nın kömür enerjisinden vazgeçilmesini hedefleyen kömür karşıtı ittifaka katılacağını açıkladı. almanya ile birlikte Slovenya’nın da ittifaka katılmasıyla, üye ülke sayısı 32’ye ulaştı.

Almanya, 2017 yılında oluşturulan Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’na gireceğini açıkladı. Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, iklim koruma konusunda yapılacak yasal düzenlemeler konusunda cumagünü açıklanan kararların ardından ülkenin kömür karşıtı ittifakta yer alacağını duyurdu. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan, Funke Medya Grubu‘na bağlı gazetelere yaptığı açıklamada, Almanya’nın ittifaka gireceğini New York’ta bugün başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Zirvesi’nde resmen açıklayacağını belirtti.

İklim koruma paketi çerçevesinde yapılacak yasal düzenlemelerle hükümetin kömür enerjisinden vazgeçmeyi resmen kabul ettiğini ifade eden Schulze, bunun “Dünya çapında iklim korunması konusunda temel bir unsur” olduğunu vurguladı. Alman Bakan, Almanya gibi sanayileşmiş bir ülkenin nükleer ve kömürden elde edilen enerjiden vazgeçerek kademeleri olarak yenilebilir enerjilere yönelmesinin “Dünyanın diğer bölgeleri için de bir örnek” olacağına dikkat çekti. Schulze, kömür karşıtı ittifakın, kömürden elde edilen enerjinin artık modasının geçtiğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Almanya, kömür ve linyit yakan termik santrallerin enerji üretimine 2038 yılına kadar kademeli olarak son verilmesini hedefliyor.

Almanya ile birlikte Slovenya da ittifaka katılacağını açıkladı. Böylelikle kömürsüz elektrik üretimini hedefleyen ülkelerin, eyaletlerin ve şirketlerin bir araya geldiği ittifakın üye sayısı 91’ye ulaştı: 32 devlet, 25 eyalet ve 34 şirket.

Kömür karşıtı ittifak

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı 2017 yılında Bonn‘da yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi sırasında oluşturulmuştu. Aralarında Birleşik Krallık, Kanada ve Fransa’nın da bulunduğu, 32 ülke ile çok sayıda kent, bölge ve şirket de ittifakın üyelerini oluşturuyor. İttifak, yeni termik santrallerin yapılmasına son verilmesini, kömür madenlerinin uluslararası finansmanının engellenmesini ve ulusal iklim koruma önlemlerinin Paris İklim Anlaşması doğrultusunda belirlenmesini hedefliyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.