İklim ve EnerjiManşet

Almanya, AB’nin 2035’ten itibaren yeni fosil yakıtlı araçları yasaklama planını reddetti

0
Fotoğraf: Reuters

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner Salı günü yaptığı bir açıklamada, Almanya hükümetinin Avrupa Birliği’nin (AB) 2035 yılından itibaren fosil yakıt kullanan motorlu yeni otomobil satışını etkin bir şekilde yasaklama planlarını kabul etmeyeceğini söyledi.

2030 yılına kadar küresel emisyonları 1990 seviyelerine göre yüzde 55 oranında azaltma teklifinde (Fit for 55 paketi) Avrupa Komisyonu, 2035 yılına kadar yeni arabalardan kaynaklanan CO2 emisyonlarında yüzde 100 azalma önermiş, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri  nihai yasaya ilişkin müzakereler başlamadan önce bu ay öneriyi oy çokluğuyla kabul etmişti.

İlgili haber: Avrupa Parlamentosu 2035 yılı sonrası motorlu araç satışını yasakladı

Fit for 55 (55’e Uygun) paketi nedir?

55’e Uygunluk, AB’nin 2030 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını en az 55 azaltma hedefini ifade ediyor. Önerilen paket, AB mevzuatını 2030 hedefiyle uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor.

Geçen yıl Avrupa Komisyonu, AB’deki emisyonların 2030 yılına kadar en az yüzde 55 oranında nasıl azaltılacağına dair bir yol planı olan ’55’e Uygunluk’ paketini önerdi.

Bu paket, en az on iki yeni iklim önerisi içerecek bir sonraki Avrupa Yeşil Anlaşması‘nın aşaması ve Komisyon’un 2050 yılına kadar Avrupa’yı iklim değişikliğine nasıl uygun hale getirmeyi planladığını ortaya koyacak.

İlgili haber: AB, 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 45’e yükseltiyor
İlgili haber: AB’nin Rusya’ya karşı yeni enerji paketi: İklim değişikliğiyle mücadele edecek

Almanya’da bir endüstri derneğinin ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Lindner, içten yanmalı motorlar için fırsatların devam edeceğini söylediği açıklamasında dolaylı olarak bu yasağın yanlış olduğunu, hükümetin bu Avrupa yasasını kabul etmeyeceğini onayladı.

Ancak, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller ile iktidarı paylaşan Hür Demokratların üyesi olan Lindner, Almanya’nın elektrikli araçlar için hala lider bir pazar olacağını söyledi.

AB, sıfır emisyonlu elektrikli araçlara geçişi hızlandırarak, son yıllarda artan ulaşımdan kaynaklanan AB emisyonlarının çeyreğiyle mücadele etmeyi amaçlıyor.

Volkswagen de dahil olmak üzere bazı firmalar, 2035 yılına kadar Avrupa’da içten yanmalı motorlu araba satışını durdurma planlarını duyurdu. Ancak bazı endüstri grupları belirli bir teknolojinin yasaklanmasına karşı uyarıda bulunarak daha iddialı hedeflerin ancak büyük bir şarj altyapısının desteklenmesi durumunda karşılanabileceğini söyledi.

AB ayrıca, ülkelerin ana yollar boyunca düzenli aralıklarla halka açık şarj noktaları kurmasını zorunlu kılacak teklifleri de müzakere ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.