DünyaManşet

Alman Yeşilleri’nden patriot itirazı

0

Suriye’de derinleşen savaş durumuna karşı Türkiye’nin kendi güvenliği için NATO’dan patriot füzeleri istediği iddiası Almanya’yı karıştırdı. Patriot füzeleri ile birlikte 170 civarında Alman askeri uzmanın da Türkiye’ye gelecek olması Almanya’yı da savaşın içine çekme olasılığını gündeme getirdi.

Bu olasılık hükümet ile muhalet arasında Patriot füzelerinin ve Alman askerlerinin Türkiye sınırına konuşlanması konusunda yoğun tartışmalar başlattı. Muhalefet  partileri bu konuda kararı federal meclisin vermesi gerektiğini söylüyor.

Yeşiller’in savunma politikası uzmanı Omid Nouripour, “Patriot roketleriyle birlikte görev alacak yüzlerce Alman askeri bizi Suriye’de savaşın içine kaydıracaktır. Bu da korkunç bir durum olur“ dedi. Nouripour, bu sürtüşmenin Rusya’ya rağmen değil, ancak Moskova ile diyalog içinde çözümlenebileceğini de hatırlattı. Tasarıya Yeşillerin yanı sıra Sol Parti ( die Linke ) ve Sosyal Demokratlar (SPD ) da karşı çıkıyor.

Söz konusu sistem, NATO ülkeleri arasında Almanya, Hollanda ve ABD’de bulunuyor.

Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye’nin NATO’ya bugün başvuruda bulunmasını beklediklerini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi yerleştirilmesine ilişkin olarak, Türkiye’nin NATO’ya henüz bu yönde bir başvurusu olmadığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesi ile ilgili olarak Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Biz henüz resmi bir başvuru almadık” dedi.

Rasmussen sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Böyle bir başvuru yapılıp yapılmayacağını bilmiyorum. Ancak bu yönde bir talep gelirse, İttifak ülkeleri tarafından acil şekilde değerlendirilmeye alınır. Türkiye bizim dayanışma içinde hareket edeceğimize güvenebilir.”

Rasmussen Suriye’de uçuşa yasak bir bölge oluşturulmasının ise tartışma konusu olmadığını belirtti. NATO Genel Sekreteri, “Uçuşa yasak bölge meselesi hakkında konuşmuyoruz. Eğer Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi yerleştirilecek olursa, bu tamamen Türkiye’nin korunması ve savunmasına yönelik bir önlem olur ve sistemler Türkiye topraklarına konuşlandırılır” dedi. Rasmussen, gerektiği takdirde Türkiye’yi savunmak ve korumak üzere her tür planın hazır olduğunu da vurguladı.

(Deutsche Welle, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.