DünyaManşet

Alman Yeşilleri Berlin’de iktidar yolunda

0

Almanya’nın eyalet konumundaki başkenti Berlin’de gelecek yıl eylül ayında yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinden Yeşiller’in en güçlü parti olarak çıkacağı görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Berlin’de bu hafta sonu Eyalet Parlamentosu seçimleri olsa Yeşiller’in toplam oyların yüzde 28’ini alacağı belirlendi. Şu anda iktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzde 26, Sol Parti’nin de yüzde 16 oy alacağı da kaydedildi. Anamuhalfet Hıristiyan Demokrat birlik partisi’nin (CDU) ise toplam oyların ancak yüzde 17’sini Hür Demokrat Parti’nin (FDP) de yüzde 5’ini alacağı da belirlendi.

Kitle partisi yolunda

1980’li yılların başında “protesto partisi” olarak kurulan Yeşiller’in “kitle partisi” olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğine de dikkat çekildi. Stuttgart garının yapımına karşı oluşturulan “Stuttgar 21” hareketi içinde yer alan Yeşiller’in Baden-Württemberge’de 27 Mart 2011 tarihinde yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinden ikinci güçlü parti olarak çıkmasına kesin gözüyle bakıldığı kaydedildi.

Haftalık “Der Spiegel” dergisi adına yapılan son kamuoyu yoklamasında, Baden-Württenberg seçimlerine yaklaşık 6 ay kala Yeşiller’in oy oranını yüzde 32’ye yükselttiği saptandı. Baden-Württemberg’de bu hafta sonu seçim olsa CDU’nun yüzde 34, SPD’nin ise yüzde 19 oranında oy alacağı da saptandı. FDP’nin yüzde 6 ve Sol Parti’nin de yüzde 5’le parlamentoyu gireceği de belirlendi.

SPD’yi geçtiler

ALMANYA’da geçen hafta açıklanan kamuoyu yıklamalarına göre Yeşiller Partisi oy oranını artırarak SPD’yi solladı. SPD iki puan kaybederek yüzde 23 oy oranına düşerken Yeşiller ise bir puan kazanarak yüzde 24’e çıktığı belirtilmişti.

Künast lider adayı

Renate Künast

Berlin’de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerine Yeşiller’in kendi başbakan adayı ile katılması için tabandan baskılar da artmaya başladı. Klaus Wowereit’a karşı Yeşiller Federal Meclis Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Küanast’ın başbakan adayı olması gündeme geldi. Renate Künast bu konuda bir açıklama yapmaktan kaçınırken, adaylığının bu yılın sonlarına doğru ilan edilmesine kesin gözüyle bakıldığı da belirtildi.

4 yılda büyüdü

Berlin’de 2006 yılında yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinden 4’üncü güçlü parti olarak çıkan Yeşiller’in son dönemlerde oy oranını artırmasında, partinin sürdürdüğü kararlı politikanın yanı sıra hükümet partilerinin yaptığı hataların da önemli bir etkin olduğuna dikkat çekildi. 2006 yılındaki Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD yüzde 30.8, CDU yüzde 21.3, Sol parti yüzde 13.4, Yeşiller yüzde 13.1 ve FDP de yüzde 7.6 oranında oy almıştı.

Merkel’e eleştiri

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, nükleer santrallerin üretim süresinin uzatılması ve Stuttgart tren istasyonu inşasına verdiği tam destek nedeniyle Başbakan Angela Merkel’e “radikalleşme” suçlamasında bulundu. “Merkel, katı, hem de çok katı yolu seçiyor” diyen Cem Özdemir, bu radikalleşme yüzünden muhafazakar kanat ile Yeşiller arasında ileriye dönük işbirliği şansının azalacağına da dikkat çekti.

KAYNAK: Hürriyet Avrupa

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.