Dünya

Almanya Yahudileri Konseyi, sünnet yasağına karşı çıktı

0

Köln Eyalet Mahkemesi’nin sünneti “yaralama suçu” ilan etmesinin üzerine, Müslümanlardan sonra, Yahudiler de tepki gösteriyor. Alman Yahudileri,  kararın dini özgürlükleri ihlal ettiğini savundu ve Berlin’i harekete geçmeye davet etti.

Almanya Yahudiler Konferansı Başkanı Henry G. Brandt, Alman federal hükümetini sünnetin yasal zemine kavuşması için gereken çalışmaları yapmaya çağırdı.

Almanya’da Köln Eyalet Mahkemesi’nce alınan bir kararın ardından başlayan sünnet tartışmasıyla ilgili “Bild am Sonntag” gazetesine bir makale kaleme alan Brandt, sünnetin İslam’ın yanı sıra Yahudilik açısından taşıdığı önemi dile getirdi. Sünneti Musevi inancının temel unsurları arasında sayan Almanya Yahudiler Konferansı Başkanı Brandt, Köln mahkemesinin kararını, “Hukuk her zaman adalet anlamına gelmiyor” sözleriyle eleştirdi.

Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann da Alman Federal Meclisi’ni yaz tatili sonrası ivedi olarak sünnet konusunda gereken yasal düzenlemeyi yapmaya çağırdı. “Focus” dergisinin sorularını yanıtlayan Graumann, konuyla ilgili görüşlerini başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerin liderleri ve eyalet başbakanlarına bir mektupla bildirdiğini söyledi.

Federal hükümetin ortaklarından Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer, “soruna federal hükümet ve parlamento tarafından, ceza hukuku ve din özgürlüğünü gözeten dengeli bir çözüm bulunacağına inandığını” söyledi.

“Sünnet, adam yaralama kategorisinde değerlendirilsin”

Seehofer’in partisinden, Federal Meclis’in hukuk komisyonu üyesi Thomas Silberhorn ise “Tek bir tokat bile adam yaralama fiilinin oluşmasına yeter. Sünnet de aynı kategoride değerlendirilmeli” görüşünü dile getirdi.

“Die Welt” gazetesine konuşan Almanya Sağlık Bakanı Daniel Bahr, Köln mahkemesince alınan kararın güvensizlik ortamına yol açtığını, bu güvensizliği hızla giderecek adımlar atılmasının öngörüldüğünü söyledi. Bakan Bahr, yeni yasal düzenleme için hasta hakları yasasında değişikliğe gidilmesinin sözkonusu olabileceğini söyledi.

Alman Tabipler Odası sünnete karşı çıkıyor

Federal Meclis Hukuk Komisyonu Başkanı Siegfried Kauder, “Tartışmaya bir yasal boşluk neden oldu. Bu boşluğu bir mahkeme değil, parlamento doldurmalıdır” diye konuştu.

Köln Eyalet Mahkemesi’nin kararını eleştiren Alman Tabipler Odası Başkanı Frank Ulrich Montgomery, üyelerini sünnet işlemi yapmamaları için uyardıklarını söyledi.
Deutsche Welle Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.