Ekolojik YaşamManşet

Aliağa’da termik santrale karşı eylem

0

İzmir’in Aliağa ilçesi, Çakmaklı köyünde yapılması planlanan termik santrale karşı bin kişilik insan zinciri oluşturuldu. Termik santarl inşaatina karşı açılan 15 ayrı davanın mahkeme bilirkişi incelemesinin yapılacağı bugün İzmir’den çevre ilçelerden gelen yaklaşık 1000 kişi santralin yapılacağı alanın etrafında sessiz bir biçimde toplanarak insan zinciri oluşturdu.

Termik santrallere karşı mücadele sürdüren Foça Çevre ve Kültür Platformunun ( FOÇEP) eylemden önce yayınladığı çağrıda şöyle deniliyordu:

      Bölgemizde hemen hemen öldürücü nitelikte her türlü endüstri tesisi ve işletme maalesef yıllardır  merkezi ve yerel yönetimlerin ihmali ile kurulmuş ve de fütursuzca kurulmaya devam etmektedir.   Nemrut sanayi bölgesi adeta bir ölüm bölgesi olmuştur. Bölge de 2080 Mw. kurulu güçte doğal gazlı  termik santral mevcutken yetmez gibi 4ü kömürlü olmak üzere 7 tane termik santral daha kurulması   için kirli oyunlar oynanmaktadır. Kömürlü termik santral başta insan olmak üzere doğal hayatı  tamamı ile bitirecektir.

Yeni Foça, Gencelli ve çevredeki köyler, Aliağa’nın yanı sıra İzmir’in çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren   toplanmaya başladı. Vatandaşların eylemine bazı milletvekilleri ve bölge belediye başkanları da katılarak destek verdiler.

Keşfin ardından açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, bilirkişi tarafından cevaplanması amacıyla 15 soru hazırladıklarını ve soruları bilirkişiye verdiklerini, Aliağa’nın mevcut ağır sanayi tesislerini kaldıramayacak halde olduğunu, termik santral yapıldıktan sonra ilçenin yaşanamayacak bir yer olacağını dile getirerek, ?Aliağa’daki kirlilik had safhaya ulaştı. Toprak, su, hava yaşamı etkileyecek boyutlarda. Yapılacak olan iki termik santral canlı yaşamını tehdit edecek. Zira termik santralin yarattığı asit yağmurları, hava kirliliği yaşanacak. Aliağa Bölgesi’nin bir diğer özelliği İzmir’i etkileyen hakim rüzgarların bu yönden esmesi. İzmir’in hava kalitesi bu yüzden bozuluyor. Termik santraller de yapılınca iyice bozulacak. Ayrıca termik santrali soğutmak amacıyla denizden su alınacak o da deniz suyunda ısınmaya neden olacak. Ayrıca bölgedeki zeytincilik olumsuz etkilenecekö diye konuştu. Danıştay’ın 20 yıl önce bölgeye termik santral yapılmasına izin veren Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal ettiğini, aradan 20 yıl geçtikten sonra bölgedeki tesis sayısında ve kirlilik oranında artış yaşandığını sözlerine ekleyen Cangı, “O zaman iptal edildiyse bugün bakılmadan iptal edilmesi gerekiyor” dedi.

20 yıl önce Turgut Özal’ın isteğiyle aynı yere yapılmak istenen termik santral Türkiye’de yeşil hareketin doğmasına neden olmuş, İzmir Konak Meydanından Aliağa’ya kadar 80 kilometrelik insan zinciri oluşturulmuştu. Bu eylemlerin ardından mahkeme iptal kararı vermişti.

FOÇEP bugünkü insan zinciri eyleminden ayrı olarak önümüzdeki cumartesi günü saat 17’de Eski Foça Demokrasi Meydanında bir miting yapılacağını duyurdu.

Hürriyet,  Yeşil Gazete Haber Merkezi

You may also like

Comments

Comments are closed.