EnerjiFoto GaleriManşet

1 Milyon İzmirli Büyükşehir Belediyesine Seslendi

0

1 Milyon İzmirli Termik Santrallere Karşı Platformu 6 Mayıs’ta Aliağa’da gerçekleşecek büyük buluşma öncesi, İzmirlileri termik santrale karşı mücadeleye çağırmaya devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde dün açılan imza standında yaklaşık 2.5 saatte “Termik Santral İstemiyorum” başlıklı binden fazla imza toplanırken, konuya duyarlı çok sayıda İzmirlinin katıldığı basın açıklamasında “İzmir EXPO 2020’ye “Herkes için sağlık – Sağlıklı bir çevre” teması ile aday olmuştur. Termik santrallere izin verirsek, İzmir sağlığın ve yaşamın şehri olmaktan çıkıp, kanserin ve ölümün şehri olacaktır.” denildi ve Aliağa’da yapılması planlanan 7 termik santralden, 2’sine verilen ruhsatın geri alınması çağrısında bulunuldu.

Aliağa’ya yapılması planlanan 7 adet termik santralden 2’sine Aliağa Belediyesi tarafından ruhsat verilmesi, ardından birinde inşaata başlanması ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Aliağa Belediye Başkanı’na arka çıkmasının ardından oluşturulan ve termik santrallerle mücadeleye başlayan “1 Milyon İzmirli Termik Santrallere Karşı” Platformu dün çok sayıda İzmirlinin katılımıyla basın açıklaması yaptı

Basın açıklaması öncesinde saat 15.00’te Büyükşehir Belediyesi önünde imza standı açan platform üyeleri yaptıkları anonslarla yaklaşık 2,5 saatte binden fazla imza topladılar. İzmirlilerin büyük ilgi gösterdiği imza kampanyasında, imza atanlara termik santraller hakkında bilgiler de veren platform üyeleri ilginin fazla olmasının kendilerini umutlandırdığını söylediler ve “ 20 yıl önce olduğu gibi bugün de termik santralin yapımına izin vermeyeceğiz” dediler.

Petrol İş Sendikası’na bağlı Aliağalı işçilerin “ İşçi sınıfı geliyor” sloganları eşliğinde ve coşkulu bir şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne gelmesinin ardından basın açıklamasına geçildi. Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Topçu, 1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı Platformu adına basın açıklamasını okudu.

Basın açıklamasının okunmasının ardından platform üyeleri İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’na katılarak durumu dile getirmek istediler. Ancak önce içeri alınmak istenmeyen platform üyeleri anlaşma sağlanıp içeri girdikten sonra, “Termik Santral İstemiyoruz” yazılı kâğıtları hep birlikte kaldırıp, olayı meclis üyelerine duyurmak isteyince, önce meclise ara verildi daha sonra platform üyeleri zabıtalar tarafından zorla dışarı çıkartıldılar. Dışarı çıkartılma sırasında bazı platform üyelerinin “ Sizi biz seçtik, size biz oy verdik. İsteklerimizi dinlemek zorundasınız” şeklinde bağırdıkları dikkat çekti.

Meclisten zorla çıkartılmalarının ardından durumu protesto eden platform üyelerinden Süleyman Eryılmaz, halkın seçtiği vekiller tarafından halkın zorla dışarı çıkartıldığına dikkat çekti ve “ Biz halkız, meclis toplantısına katılıp isteklerimizi dile getirmemizden doğal bir şey olamaz. Bu anti-demokratik tutumu protesto ediyoruz” dedi.

“Biz 1 Milyon İzmirli olarak şehrimize yapılacak tüm termik santrallere karşıyız” diye başlayan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

İzmirimiz yaz aylarında su kıtlığı, kış aylarında hava kirliliği yaşayan, kirlenmiş körfezi kendini yenileyemeyen, yeşil alanlarının neredeyse tümü tahrip edilmiş olan bir şehirdir. İmar izni verilen her köşesinde inşaatlar yükselen, nüfusu 4 milyonu aşan, dünyanın en hızlı büyüyen dördüncü şehridir.

Kısacası İzmir her geçen gün daha yaşanılmaz hale gelmektedir. Kömür en kirletici yakıt türüdür. Hava kirliliği yaratır ve iklim değişikliğini hızlandırır. Kömürün bünyesinde, dumanında, külünde bulunan kimyasallar ve radyoaktif elementler doğayı tahrip eder, insan sağlığını tehdit eder, kanser riskini arttırır ve tarım arazilerini zehirler. Termik santrallerin soğutma suyu deşarj edildiği denizlerde canlı yaşamını bitirir, deniz ekosistemini kalıcı olarak bozar.

Oysaki İzmir, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından şanslı bir şehrimizdir. Güneş, rüzgâr ve jeotermal gibi enerjilerden faydalanılabilir, doğayla barışık bir şekilde enerji üretilebilir.

Aliağa belediyesi geçtiğimiz aylarda İzmir’e kurulacak ilk termik santrale ruhsat vermiştir ve termik santralin inşaatı başlamıştır.

İzmir kentsel büyümenin yaralarını saramazken bir de termik santral dumanıyla zehirlenecektir. İzmir’in körfezi on yılların kirliliği ile mücadele ederken bir de termik santral suyu ile haşlanacaktır.

İzmir EXPO 2020’ye “Herkes için sağlık – Sağlıklı bir çevre” teması ile aday olmuştur. Termik santrallere izin verirsek, İzmir sağlığın ve yaşamın şehri olmaktan çıkıp, kanserin ve ölümün şehri olacaktır.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na sesleniyoruz;

Termik santral yapımları halka karşı bilinçli bir kıyım, doğaya karşı katliamdır.

Gelin daha geç olmadan termik santralleri beraber durduralım. 49 yıl elektrik üretmek adına suyumuzu-toprağımızı-soluduğumuz havayı-denizimizi geri dönüşü olmayan biçimde yok etmeye DUR diyelim! İzmir’i çocuklarımıza yaşanır bir şehir olarak, yaşamın ve sağlığın şehri olarak bırakmak üzere güçlerimizi birleştirelim.

Biz 1 Milyon İzmirli olarak bu katliamı durdurana kadar pes etmeyeceğiz. Yaşamı savunmayı sonuna dek sürdüreceğiz. Unutmayacağız, unutturmayacağız.

Yaşamdan yana olan İzmirlileri ‘1 Milyon İzmirliye katılmaya, termik santrallere hayır demeye, yerel yetkilileri ruhsatı iptale çağırmaya, Hıdrellez’de yani 6 Mayıs’ta, Aliağa’da TERMİK SANTRAL ATEŞİNİ SÖNDÜRMEYE davet ediyoruz.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.