ManşetTürkiye

Ali İsmail Korkmaz’ın davası bugün 09.15’te Kayseri’de başladı

0

Haziran ayında, Gezi Parkı eylemleri sırasında, Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın sanıklarının yargılanacağı dava bugün Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’den Kayseri’ye taşınan dava için valilik toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasakladı, yolları trafiğe kapadı.

Güncelleme (16.45)

Sanık Y.A.’nın  savunmasında “Ali İsmail olduğu iddia edilen şahısı kovaladım, sonra sivil şahıslar önünü kesti, ufak bir müdahale oldu, ben ayrıldım. O kişi Ali İsmail değil başkasıydı” dediği iddia ediliyor.

Güncelleme (16.00)

Gezi eylemlerinden ölen Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş’ın babaları Mustafa Sarısülük, Zafer Cömert, Muharrem Ayvalıtaş’ın ve ÇHD ‘nin davaya müdahil olma talebinde kabul edilmezken Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin katılma talebi kabul edildi.

Sanık polis: Olay günü orada değildim, hatırlamıyorum

İlk olarak sanıklardan polis memuru Ş.G.’nin savunması alındı. Sanık “Aradan zaman geçtiği için tam hatırlamıyorum. Ali İsmail diye tabir edilen şahsı görmedim. Ben orada bile değildim.” dedi. Ş.G., olay günü orada olmadığını iddia etti ve iddiasını polis ve bilirkişilerce silinen kamera görüntülerine dayandırdı. Ş.G.’ye ara sokaktaki görevlendirmelerinin yazılı bir emir doğrultusunda olup olmadığı soruldu. Ş.G. , yazılı bir emir olmadığını dile getirdi. “Amiriniz Kim?” sorusuna, Hatırlamıyorum” cevabını verdi. Ş.G. , elinde coplu anın kameralarda olduğunu belirtmesi üzerine ise yeniden “Ben orada değildim” savunusuna geçti.

Sıra sanık polis H.E.’ye geçti. H.E. de savunmasına iddiaları reddederek başladı.

Güncelleme (14.20)

Duruşmaya verilen öğle arasından sonra ikinci yarısı başladı. Duruşma sanık savunmalarıyla devam ediyor.

Duruşmanın ilk yarısında Savcı iddianameyi okudu. İddianamede sanıkların Ali İsmail’in onlara küfrettiği iddiası yer alıyor. Tanıkların ifadesine göre ise Ali İsmail “Yapmayın etmeyin” diye yalvarıyordu. Tanıkların iddianamedeki ifadelerine göre Ali İsmail’i döven polisler “İyi strest attık” dediler.

Güncelleme (12.00)

Duruşmaya farklı şehirlerden yaklaşık beş bin kişi katıldı. Eski adliye binasındaki duruşmaya girmek isteyen 300’e yakın avukatla güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Duruşma öncesi avukatlar yaptıkları ortak açıklamada, “Ali’yi aramızdan aldılar. Adaleti hangi deliğe girerse girsin oradan çıkaracağız’’ dedi. Bu arada tutuklu beş sanık, jandarma tarafından adliye binasına mahkum girişinden alındı.

“Kendi çocuklarınıza nasıl bakıyorsunuz?”

Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi de duruşmaya geldi. Oğlunu yitiren anne duruşmanın başlamasını beklerken adliye koridorlarında gözyaşlarıyla oğlunun resimlerini göstererek ”Nasıl kıydınız çocuğuma? Ne yaptı çocuğum size? Kendi çocuklarınıza nasıl bakıyorsunuz” diye isyan etti.

CHP’li vekiller Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Süheyl Batum, Musa Çam ve Tufan Köse de duruşmayı izliyor.

Sanık yakınında silah iddiası

Duruşma salonunun izleyici bölümündeki sivil giyimli iki kişi, jandarma olduğunu söyledi. Kişilerin silahı olduğu anlaşılınca yaka paça dışarı çıkarıldı. Avukatlar kimlik tespiti istedi, arbede yaşandı. Duruşma salonunda sivil giyimli iki kişinin üzerinde silah çıktı, salon gerildi. Sivil giyimli bir kişinin tutuklu polisin yakını olduğu ortaya çıktı. Kayseri Valisi, olayla ilgili twitter’dan yaptığı açıklamada, “avukatların duruşmayı izlmeye gelen birinin cebindeki sert cismi (cep telefonunu) silah sandığını’ iddia etti.

“Cezasızlığa son” eylemi

Uluslararası Af Örgütü, Ali İsmail Korkmaz için twitter ve fotoğraf eylemi başlattı. “Cezasızlığa Son” başlıklı fotoğraf eylemine katılmak için fotoğrafları Facebook veya Twitter (@aforgutu) üzerinden gönderebilirsiniz.

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü sayfasından yapılan duyuruda:

“Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitiren Ali İsmail KORKMAZ’ın Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan kamu davasının duruşması, 03 Şubat 2014 Pazartesi günü saat: 09.15’de Eski Adliye Binasında yapılacaktır.

Bahse Konu dava ile ilgili olarak 03.02.2014 Pazartesi günü Eski Adliye Binası önünde protesto eyleminin yapılacağı yönünde alınan duyumlar nedeniyle, bu alanın toplantı gösteri yürüyüş alan ve güzergahlarından olmadığından, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; Eski Adliye binası önünde düzenlenmesi planlanan toplantının ve bu konuyla alakalı ilimiz dahilinde muhtelif yerlerde yapılabilecek tüm açık hava toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin; 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 6,10,17 ve 23. Maddelerine istinaden Kayseri Valiliğinin 31.01.2014 tarih ve 212 sayılı kararı ile YASAKLANMIŞTIR.

Kamuoyu ve basına duyurulur.”

denildi.

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü’nce duruşma için alınan güvenlik önlemleri kapsamında

  • 3,4 ve 5 Şubat tarihlerinde eski Adliye Binası civarında bulunan caddelerin ve bu caddelere birleşik sokakların Eski Adliye Binasına yakın kesimlerin taşıt trafiğine kapatılacağı
  • Belirtilen cadde ve sokaklarda sadece acil vakalarda görevlilerin denetim ve gözetiminde taşıt trafiği için izin verileceği

açıklandı. Mağduriyet yaşanmaması için zorunluluk halleri dışında bu tarihlerde bu mekanların kullanılmaması uyarısında bulundu.

İki bin polis, iki TOMA, bir polis helikopteri

Duruşma için çevre illerden yapılan takviyelerle birlikte iki bin polis, iki TOMA ve bir polis helikopterinin görevlendirildiği ve tüm polislerin fazla mesai yaparak 12 saat mesai 12 saat izinle çalışacakları söyleniyor. Duruşma için Adana, Kahramanmaraş ve Kırşehir’den 500 çevik kuvvet polisi Kayseri’ye getirildi.

Biri polis dört tutuklu ve üç tutuksuz polis yargılanıyor

Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada polis memuru İ.K., R.K., M.V. ve E.H. ile polis memuru M.S. tutuklu, Ş.G., H.E. ve Y.A. adlı polisler ise tutuksuz olmak üzere toplam sekiz sanık bulunuyor.

Sanıklardan sadece tutuklu polis M.S. “suç kastıyla kasten insan öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanacakken, tutuklu İ.K., R..K., M.V. ve E.H. ile tutuksuz polisler Ş.G., H.E. ve Y.A. hakkında da “öldürmeye iştirak” suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Hem döven hem dövülen tanık

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre davada tanık sıfatıyla yer alan D.B., Korkmaz’la aynı dakikalarda Sanayi Sokak’ta polisler ve sivillerce dövülmüş, dayak anına ait görüntüler ortaya çıkmıştı. D.B’yi dövenler arasında, Korkmaz’a vurduğu anlaşılan ve bu yüzden hakkında dava açılan polis H.E.’nin yanı sıra polis S.B. de vardı. Polis S.B.’nin sonradan Korkmaz’ı kovaladığı görüldüğü halde, sanık olması gerekirken, dövdüğü tanık D.B. ile birlikte dava tanığı oldu.

Korkmaz’ın ölümünden sonra Ankara ’ya tayin edilen polis S.B. hakkında, D.B.’nin dövülmesine ilişkin soruşturmada işlem yapılmadığı ortaya çıktı. Halen Eskişehir Savcılığı’nda yürütülen soruşturma dosyasına beş şikâyetin daha eklendiği ve mağdur sayısının 21’e ulaştığı, fakat şüpheli polisin belirlenip ifadesinin alınmadığı anlaşıldı.

Ne olmuştu?

Ali İsmail Korkmaz Eskişehir Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 1. Sınıf öğrencisiydi. 3 Haziran günü Gezi Parkı’na destek için Eskişehir’de yapılan yürüyüşe katıldı. Polisin gaz bombaları ile saldırması üzerine kaçtığında ise sivil giyimli eli sopalı kişilerin saldırısına uğradı.

Saldırı sonrası gittiği Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde “ifadeni ver öyle gel” yanıtını aldı. Ertesi sabah yinelenen cevap üzerine karakol karakol dolaşarak ifade veren Korkmaz, ifade sonrası gittiği Eskişehir Devlet Hastanesi’nden “beyin kanaması” teşhisiyle Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada ameliyata alınan Korkmaz’ın 4 Haziran’dan itibaren bilinci kapalıydı, 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.

Dava dörde bölündü

20 Kasım’da Eskişehir’de görülecek dava güvenlik gerekçesi ile duruşmaya iki gün kala Kayseri’ye taşındı, duruşma tarihi 3 Şubat 2014’e ertelendi. Tanıkların Eskişehir’de, müşteki olan Korkmaz ailesinin ise Antakya’da dinlenmesine karar verildi. Tanık polis S.B.’nin Ankara’ya tayini çıkmasıyla, burada dinlenmesine karar verildi ve dava dörde bölünmüş oldu.

Davanın 24 tanığının dinlenmesi için Eskişehir’de 6 Ocak’ta görülen duruşmada avukatların sanıklardan önce tanıkların dinlenmesine yönelik itirazı üzerine tanıklar dinlenmedi, duruşma 28 Şubat’a ertelendi. Korkmaz ailesi 13 Ocak’ta Antakya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ifade vererek şikayetçi oldu.

Avukatların itirazı üzerine Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi de tanık polis S.B.’nin sanıkların ifadesinden sonra dinlenmesine karar verdi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların yargılandığı Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tanığın Ankara’da mı yoksa Kayseri’de mi dinleneceğine dair soru da yöneltti.

(Yeşil Gazete, Bianet, Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.