Ali İsmail Korkmaz Vakfı, Afrika’da tarım bahçesi kurdu

ALİKEV’in Sen De Gel Derneği ile birlikte Afrika’nın Sare Jiburu köyünde yaşayan kadınların sebze yetiştiriciliğiyle hem ailelerinin beslenmelerine hem de ekonomilerine katkı sağlayabilmeleri amacıyla kurduğu tarım bahçesinin açılışı 31 Ekim’de gerçekleşti.


Toplumsal barış ve eşitliğin var olduğu, insan-doğa ilişkileri de dâhil olmak üzere her türlü eşitsiz ilişkiden arınmış bir dünyayı, gençliğin katılımıyla kurarak Ali İsmail’in düşlerindeki özgür dünyayı hayata geçirmek misyonuyla kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), iyilik elini bir kez daha Afrika’ya uzattı. ALİKEV ve Sen De Gel Derneği işbirliğiyle Afrika’nın Gambiya bölgesindeki Sare Jiburu köyünde yaşayan kadınların sebze yetiştiriciliğiyle hem ailelerinin beslenmelerine hem de ekonomilerine katkı sağlayabilmeleri amacıyla tarım bahçesi kuruldu.


Yaklaşık 600 kişinin yaşadığı Sare Jiburu köyünde Temmuz 2018’de çalışmalara başlanan proje tamamlanarak 31 Ekim’de açılışı gerçekleşti. Halkın günlük sağlıklı besin ihtiyacını karşılayacak sebze üretimi için tasarlanan bahçe 3,5 dönümlük bir alanı kaplıyor. Bahçe içinde sulama için 12 bin litre kapasiteli bir su kuyusu yer alıyor. Kurulan solar enerji santrali, sondaj kuyusundan suyu rezervuarlara aktaracak pompanın ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor. Sisteme entegre edilen online takip sistemi ise günlük tüketilen su miktarı veya santralin ürettiği enerjide herhangi bir arıza durumu olup olmadığını dünyanın her yerinden izleme imkanı verecek.


Ali İsmail’in düşlerinin yaşam savaşı veren köylülere derman olduğu bahçede domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak, bamya gibi Türkiye’de de yetişen sebzelerin yanı sıra oraya özgü Bisap, Cassawa gibi sebzeler de yetiştirilecek.

“O köy artık bizim köyümüz”

Sare Jiburu’nun Gambiya’nın en ihmal edilmiş bölgesinde yer aldığını söyleyen Ali İsmail’in abisi Gürkan Korkmaz; “Çok bereketli topraklar olmasına rağmen tarım sulaması yapılamadığı için yoğun kuraklık yaşanan yaz aylarında sadece yağmur döneminde elde ettikleri ürünleri tüketiyorlar. Bahçede açılan sondaj kuyusu sayesinde köy halkı ve civar köyler artık her mevsimde tarım yapabilecek. Köyün muhtarı, bahçenin açıldığı 31 Ekim’i Ali İsmail’i anma günü ilan etti. Bütün köylüler Ali İsmail’i tanıyor, hikayesini biliyor. Ali İsmail yaşıyor, yaşayacak ve yaşatacak. O köy artık bizim köyümüz, köylüler kardeşimiz, evladımız” dedi.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’nin doğal tek fıstık çamı ormanına şimdi de mermer ocağı girişimi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kozak Yaylası’nda açılması planlanan yeni bir mermer ocağı ile ilgili ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.

Avrupa’daki su varlıklarının üçte biri kimyasallarla kirletilmiş durumda

Avrupa Çevre Ajansı, kıtanın nehirleri, gölleri ve kıyı sularının kimyasallardan ciddi şekilde etkilendiği uyarısı yaptı. Çözüm önerilerinden biri, suyun fiyatının artırılması.

İklim ve ekoloji örgütlerinden ortak mesaj: Açık Radyo açık kalsın

Çok sayıda iklim ve ekoloji örgütü, lisans iptalinin iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına geldiğini belirtti.

Araştırma: Yunusların nefesinde ilk kez mikroplastik bulundu

Araştırmalar, deniz canlılarının hava almak için su yüzüne çıktıklarında mikroplastikleri soluduklarını ve kırsal kesimdeki nüfusun bile bundan etkilendiğini gösteriyor

Türkiye, kömürden elektrik üretiminde Avrupa rekorunu kırdı

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayının sekizinde, Almanya ve Polonya'yı geride bırakarak, Avrupa'nın kömürden en çok elektrik üreten ülkesi oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR