Türkiye

Albayrak “Yeni Ekonomi Modeli”ni açıklarken, Trump vergi zammıyla Türkiye’yi hedef aldı

0

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, bugün Dolmabahçe’de Türkiye’nin Yeni Ekonomik Modeli’ne dair düzenlediği basın toplantısı sırasında ABD Başkanı Donald Trump’tan açıklama geldi.

Trump resmi Twitter hesabından Türkiye’yi hedef aldığı mesajında Türkiye ile ilişkilerinin şu anda iyi olmadığını ifade ederek, alüminyum ve çelikte gümrük vergilerini arttırdıklarını açıkladı.

Türk lirasının kendi güçlü paraları karşısında değer kaybettiğini ifade eden Trump paylaşımında şu ifadelere yer verdi.

“Türk lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken Türkiye’den gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdim! Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50. Türkiye ile ilişkilerimiz bu sefer iyi değil!”

Yapılan açıklamaların ardından dolar kuru saat 16:29 itibarıyla 6.8030 TL’de hareket etti.

Erdoğan ve Albayrak’ın konuşması sırasında TL değer kaybetti

Öte yandan Bayburt’ta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Erdoğan’ın konuşması bitince İstanbul’da basının karşısına çıkan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları esnasında Türk Lirası dolara karşı değer kaybetti. Dolar/TL kurunda yaşanan değişim grafiğe şu şekilde yansıdı.

Erdoğan ekonomiye ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Dolar molar bizim yollarımızı kesmez. Hiç endişe etmeyin, buradan yine söylüyorum. Yastığının altında doları, eurosu, altını olan varsa bunu gitsin Türk Lirası ile bankalarımıza bozdursun. Bu bir milli, yerli mücadelededir. Bize karşı ekonomik savaş ilan edenlere benim milletimin cevabı olacaktır. Bugün için değil de ne zaman? Yerli paramızla bunlara cevabı verelim.

“Yastık altındaki dövizleri, dolarları varsa altınlarınızı gelin yerli parayla değiştirin.

“Bayburt’tan öyle bir ses verelim ki dünyanın dört bir yanında duymayan kalmasın. Kurcular, dövizciler cevabı alsın: Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek vatan.

Albayrak ise Türkiye’nin “Yeni Ekonomi Modeli”ni şu sözlerle açıkladı:

“Her gün yeni dinamiklerin şekillendiği bir süreçten geçiyoruz. Bir tarafta ABD bir tarafta Çin ticaret savaşları yeni vergi politikaları bu manada da çok daha bir temele oturuyor. Bir diğer adım güçlü temelleri olacak. Kısa orta uzun vadede siz yolu ne kadar sağlam kurarsanız temelleriniz o kadar güçlü olur.

Ne kadar güçlü ortada durursanız güçlü olur. Çokça zikrettiğimiz Berat Albayrak geldi sonra başkası geldi devamı var mı yook öyle değil. Sürdürülebilir olacak.

Küresel gelişmeler ne olursa olsun ekonomimiz tüm sınamalardan etkilenmeden çıkacak.”

 

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.