İklim KriziManşet

Alaska’da buzul kırıldı, kanocular ölümden döndü

0

Küresel ısınma yüzünden yaşanan iklim krizi, dünyanın en kırılgan ekosistemi buzulları vuruyor. Alaska’da kırılarak suya düşen buzuldan iki kanocu kıl payı kurtuldu.

ABD’nin Alaska eyaletinde iki kanocu, buzulun kırılarak suya düşmesi sonucu oluşan şiddetli dalgada ölmekten kıl payı kurtulurken, o anlar kanocuların kamerasıyla kaydedildi. RTE News’de yer alan habere göre olay, Spencer Buzulu’nun bulunduğu bölgede meydana geldi.

Josh Bastyr ve Andrew Hooper ismindeki iki kanocu, buzula yakın bir yerdeyken, buzul kırıldı. Kanocunun kamerasınca kaydedilen görüntülerde, buzulun çatırtılar eşliğinde kırıldığı ve suya düşen dev buz kütlesinin kanocuların olduğu noktaya doğru büyük bir dalga oluşturduğu görüldü. Sosyal medyadan açıklama yapan Hooper şunları söyledi: “Şu anda hayatta olduğumuz için şanslıyız. Kurtulduk ama bu delilik. Sırılsıklam olduk ve bariz bir şekilde çok yakındık. Bunun olacağını biliyorduk. Eşlerimiz bize yaklaşmamamızı söyledi, ama bu muhtemelen hayatımda yaptığım en harika şeydi. Pişman değilim.”

Buzullar gün gün eriyor

Kano yapanlar şanslıydı, ancak bilim insanları küresel ısınma nedeniyle yaşanan iklim krizinin, özellikle kutup bölgelerindeki buzul erimelerini giderek artıracağını ve bu tür olayların çok daha sık yaşanacağı konusunda uyarılar yapıyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü ve Yeşil Gazete yazarı Prof. Dr. Levent Kurnaz kutup bölgelerinin belki de gezegenimizdeki tüm canlılığın geleceğini belirleyecek öneme sahip olduğuna vurgu yapmış; “Kutuplar eridiğinde geri dönülemez yola girmiş olacağız” demişti.

Hem Antartika hem Arktik Denizi’ndeki buzulların erimesi de rekor düzeylere ulaştı. Bilim insanları, uydu gözlemlerinin başladığı 1972 yılından bu yana en büyük orana ulaşan bu denli geniş bir erimenin son 8.000 yıldır yaşanmadığını söylüyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.