İklim KriziManşet

Alaska’da aralık ayı sıcaklık rekoru: 19.4 derece

0

ABD’nin en kuzeyinde bulunan Alaska eyaletinin Kodiak kentinde, aralık ayı sıcaklık rekorları kırıldı. Kentte pazar günü kaydedilen 19.4 derece, Alaska’da bu mevsimde kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık. Yine aralık ayı eyalette 18.3 derecelik sıcaklık ölçülmüştü.

Alaska’da yaz aylarının ortalama sıcaklığı normal koşullarda 4 ila -15, kış aylarında ise -18 ile -30 derece arasında. Eyalet yetkilileri, bu yıl sıradışı şekilde ılık bir kış geçirdiklerini, günlük hava sıcaklıklarının genel olarak 15.5 derecenin üzerinde seyrettiğini belirtti.

Alaska İklim Değerlendirmeleri ve Politikaları Merkezi’nden bilim insanı Rick Thoman bu durumu ‘absürt’ olarak niteledi. Homan, eyaletin tarihte kayıtlara geçen en sıcak Noel’e sahne olduğunu, birçok noktada sıradışı şekilde yüksek sıcaklıkların ölçüldüğünü söyledi.

ABD Ulusal Hava Servisi‘nin (NWS) bu Aralık’ta görülen 18.3 santigrat derecelik sıcaklık (65 Fahrenheit) 26 Aralık 1984’te belirlenen 7.2 derecelik (45 Fahrenhied) derecelik önceki yüksek sıcaklık rekorundan 11 derece daha yüksek.

Olağandışı yağmurlar, buz örtüsünü eritiyor

Ulusal Okyanus Atmosfer İdaresi’ne (NOOA) göre de Alaska, tüm kutup bölgesinde olduğu gibi, diğer tüm ABD eyaletlerinden daha hızlı ve küresel ortalamanın iki katı kadar hızlı ısınıyor.

Normalde aşırı soğuk ve karla özdeşleşen bu dönemde, eyalet genelinde beklenmeyen ve şimdiye dek görülmemiş şekilde ani yağmurların yağdığı da kaydediliyor. Ağır kar yağışının ardından yaşanan sağanaklar nedeniyle birçok yeri buz tutuyor, geniş çaplı elektrik kesintileri yaşanıyor. Eyalet çapında ana yollar ile bazı ofislerin kapatıldığı belirtiliyor.

Eyaletin Fairbanks kentinde geçen pazar, tarihin en yağışlı aralık ayı olarak kaydedilmişti. Kent bir günde 4.9 santimetre yağış almıştı.

Geçen ağustos ayında da Grönland‘ın yüksek zirvelerine, kayıtların tutulmaya başlandığı 1950’den bu yana ilk kez yağmur yağmıştı. Üç gün boyunca  7 milyar ton hacminde yağan yağmur, buz tabakasının erimesini de hızlandırmıştı.

Alaska’da son 20 yılda daha ılık ve nemli kışların giderek sıklaştığını söyleyen Thoman, “Isınan bir dünyada beklediğimiz şey tam da bu” dedi. Alaskalı bilim insanı, eyalette kış aylarının hâlâ -28 derecelere kadar soğuk geçeceğini ama aralıklı olarak yaşanan ılık ve yağışlı dönemlerin artmasının beklendiğini kaydetti. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.