Doğa MücadelesiManşet

Alakır’da susuz 100’üncü gün

0

Antalya, Kumluca’daki Alakır Vadisi’ndeki evlerinin arkasındaki araziye vurulan kepçeyle susuz bırakılan Tuğba Pınar Günal ve Birhan Erkutlu’nun sularının kesilmesinin üzerinden 100 gün geçti. Çift, üç ayı aşkın süredir bütün su ihtiyaçlarını toprak evlerinin 200 metre aşağısındaki Alakır Nehri’nden karşılıyor.

Hasan Tığlı’nın sahibi olduğu Metamar Şirketi’ne ait Dedegöl Enerji’nin şantiye şefi Ali Süzen’in çiftin evlerinin arkasındaki araziyi satın almasıyla başlayan ve sularını kesmesiyle devam eden süreci, Günal ve Erkutlu akmayan çeşmelerinin üzerine astıkları “Susuzlukta 100. gün” yazılı pankartı ile protesto etti.

Sularını geri almak için dava açtılar

Alakır Vadisi’nde hidroelektrik santrallere (HES) karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Günal ve Erkutlu’nun tapulu arazilerinin içinden çıkan doğal kaynak suyunun damarı 9 Ekim’de kepçe vurularak kesilmişti.

Çift, arazinin şantiye şefi olan ve aynı zamanda sahibi olarak görünen Ali Süzen’e bu süreçte dava da açtı. Günal, yaşanan gelişmeleri ve susuz 100 günü bianet’e anlattı. Bilirkişinin incelemesinin bittiğini söyleyen Günal, “Hakkımız olan suyun bize geri verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“Yağmur yağmazsa bostanımız da kuruyabilir”

“Ya nehirden su taşıyoruz ya da musluktan damla damla gelen suyu biriktirmeye çalışıyoruz. Çamaşır yıkamaktan yemek yapımına kadar bütün ihtiyaçlarımızı 200 metre aşağıdaki Alakır Nehri’nden taşıyarak karşılamaya devam ediyoruz.

“Bakla, bezelye ekmiştik bostana. Şimdi biraz yağmur olduğu için bostan sulama durumu olmuyor. Ama bu bölge kurak… Yaza girdiğimizde yağmur olmazsa onlar da kuruyabilir. O nedenle suyumuzun olması şart.

“HES süreçleri bitti ama kötü oyunlara devam ediliyor”

“Vadinin yarısı HES yapıldı ve bitti. Diğer iki HES de zaten iptal edildi ve dolayısıyla HES’lerle ilgili bir durum kalmadı. Ancak bizim oradaki varlığımız herhalde birilerini rahatsız ediyor ki böyle planlar, oyunlar dönüyor.

“Mesela yan dereden kaçak boruyla su hattı yapıyorlar. Biz de legal olmayan durumları fark ettiğimizde ilgili kurumlara bildiriyoruz. Tek yaptığımız bu. Ama onlar bizim suyumuzu kesmek, yaşam hakkımızı, su hakkımızı elimizden almak gibi kötü oyunlar içine giriyorlar.

“Biz mahkemenin hızlı bir şekilde sonlanmasını, ortada olan bir müdahaleyle kesilen suyumuzun bir an evvel bize geri veri verilmesini talep ediyoruz.”

Günal ile Erkutlu’nun Alakır Vadisi mücadelesi

Tuğba Pınar Günal ve Birhan Erkutlu 15 yıl önce Beydağları’nın zirvesinden doğup, Kumluca’dan Akdeniz’e dökülen, yaklaşık 70 kilometrelik Alakır Nehri’nin bulunduğu ve dağlık köy konumundaki Kuzca Mahallesi’ne yerleşti.

Günal ve Erkutlu, önce çadırda ardından “yuva” adını verdikleri toprak evde yaşamaya başladılar. Vadi üzerinde yapılmak istenen HES’lere karşı verdikleri mücadeleyle tanındılar.

Alakır Vadisi üzerinde ise son olarak geçen yılın Aralık ayında, Bakanlar Kurulu kararıyla iki HES projesinin bulunduğu 724 bin metrekarelik alan “Kesin Korunacak Hassas Alan (Birincil)”, 8 milyon 322 bin metrekarelik alan “Nitelikli Doğal Koruma Alanı (İkincil)” ve 251 bin metrekarelik alan da “Sürdürülebilir ve Kontrollü Kullanım Alanı (Üçüncül)” ilan edildi.

Bu karar sonrasında, üç HES projesi de yapılamaz hale geldi.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.