Doğa MücadelesiManşet

Alakır’da 4 HES te yasadışı

0

Danıştay, Alakır Nehri ve vadisinin tamamını 1’inci derecede Doğal SİT alanı ilan eden yerel mahkeme kararını onadı. Vadide yapımı planlanan 4 HES’in yapılamayacağı belirtildi.

alakir-da-hes-yapilmayacak-4531288

Antalya’nın Kumluca ilçesinde 4’ü tamamlanmış 4’ü planlama aşamasında 8 HES projesine karşı yürütülen mücadelede çevrecilere yargıdan sevindirici haber geldi. Danıştay 14’üncü Dairesi, Alakır Nehri ve vadisinin tamamını 1’inci derecede Doğal SİT alanı ilan eden yerel mahkeme kararını onadı. Vadide yapımı planlanan 4 HES’in kesinlikle yapılamayacağını belirten Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatları, tamamlanmış 4 HES hakkındaki kararı ise bakanlıkların vereceğini söyledi.

Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’nin Alakır’ın doğduğu yerden denize döküldüğü alana kadarki tüm havzasının birinci derecede doğal SİT alanı olduğunu gösterir kararını hukuk ve usüle uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep olmadığını belirten Danıştay’ın kararı vadi savunucularını sevince boğdu.

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları’ndan (ÇEHAV) avukat Tuncay Koç, Danıştay kararının vadi için olumlu olduğunu belirterek “Mevcut HES’lerle ilgili yeniden işlem yapma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın takdirinde. Fakat şirketlerin de kazanılmış hakkı olduğu için orada bir problem var. Hukuki olarak mevcut HES’ler karardan önce işletmeye geçtiği için onlar devam edecektir” dedi. Koç, proje aşamasındaki 4 HES’in ise yapılamayacağını belirterek “Vadide planlanan diğer 4 HES’in ÇED raporlarının çıkmaması gerekiyor. Bu raporlar çıksa bile mahkeme kararıyla durdurulacaktır” diye konuştu.
ÇEHAV’dan Barış Yıldırım ise, Alakır’ın kültür ve tabiat varlıkları hukuku hükümlerine göre 1. derece doğal sit statüsüne getirildiğini kaydederek “Doğal SİT statüsü, hukuksal temellere dayalı bir doğa koruma statüsüdür. Tabiat varlıklarının korunması, anayasal bir zorunluluktur. 1. derece doğal SİT kararı vadi için koruma kalkanı görevi görecek. Koruma hukukuna göre doğal sit alanlarında “kesinlikle, hiçbir şekilde” baraj ve hidroelektrik santrali yapılamıyor” dedi.

Alakır için mücadele eden çevreciler, Danıştay kararından bir süre önce vadi üzerinde kurulu santrallerin reel üretimi yansıtmadığını öne sürerek Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), Bilgi Edinme Yasası gereğince başvuruda bulunmuştu. Alakır’da işletmedeki bir HES’in yıllık reel elektrik üretim miktarını soran çevrecilere kurum, ‘gizli bilgi’ diyerek yanıt vermemişti.

(Milliyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.