Doğa MücadelesiManşet

Alakır Nehri Kardeşliği’ne 20 milyonluk ihtarname

0

17 doğa hakkı savunucusu  Alakır Vadisi’ndeki HES’e ilişkin verilen ÇED raporuna karşı dava açtı ve mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine HES firması 17 kişiyle bir derneğe 20 milyon TL’lik ihtarname çekti. Çevreciler yüksek meblağlı bu ihtarnamenin şantaj olduğunu savunuyor.

alakır

ANTALYA’nın Kumluca ilçesinde yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki bölgenin en önemli su kaynağı Alakır Nehri üzerindeki hidroelektrik santrallarına (HES) karşı bölgede ‘Alakır Nehri Kardeşliği’ adlı gönüllü doğaseverlerin mücadelesi sürüyor. En son Dereköy Elektrik Üretim Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi’ne ait Dereköy Regülatörü ve HES’i projesine karşı bölgedeki köylülerin oluşturduğu bir dernek ve 17 doğaseverin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açtığı davada Antalya 2’nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bu karar sonrasında HES firması yürütmeyi durdurma kararı aldıran 17 kişi ile derneğe, dava açarak kendilerini zarara uğrattıkları gerekçesiyle 20 milyon TL’lik ihtarname çekti. Doğaseverler ise ihtarnameye karşı, ‘Şantaj suçu’ işlediği iddiasıyla HES firması hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, ihtarnamenin davacılar üzerinde baskı kurmak amacıyla gönderildiği belirtildi. İhtarnamenin davacıları korkuttuğu, kaygılandırdığı, davaya devam etmekten vazgeçme noktasına getirdiği belirtilerek, suç duyurusunda “Hak arama özgürlüğünü kullanan vekil edenlere, büyük bir mali sorumlulukla karşılaşacakları konusunda şantaj yapılmaktadır. Şüpheliler şantaj suçu işlemiştir” denildi.

(DHA/ Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.