Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Aktivistler piknik alanına dökülen molozun takibini yaptı: Son durak Sinpaş

0

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü mahallesinde bulunan 179 ada 4 parselde bulunan 11 bin 177,31 m2’lik okaliptüslük alanda yapılmaya başlanan piknik alan projesine karşı aktivistler harekete geçti. Çevre aktivistleri, piknik alana çevrilen ve yoğun bir şekilde ağaç bulunan alanda yapılan kazı çalışmalarında kazılan toprak alana moloz döküldüğünü belirterek projeye karşı harekete geçti.

Alanda 14 Mart’ta çekim gerçekleştiren aktivistler “Hisarönü mahallesinde koruma altındaki alana belediye piknik yeri yapacakmış ama gördük ki Marmaris Belediyesi ile Sinpaş dostluğu yeni hedef olarak Hisarönü’nü kurban seçmiş” dedi.

Ekoloji aktivisti ve Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Halime Şaman’ın kayda aldığı görüntülerde ormanlık alandaki kamyonların takip edildiği görülüyor. Toprak alana moloz döktüğü belirtilen kamyonun takibine saat 14.58’te başlayan aktivistler, aynı plakalı kamyonun Sinpaş GYO’nun Kızılbük otel ve devremülk projesinin oldukça yakınında bulunan noktaya kadar geldiğini tespit ederek kayda aldı. Aktivistler, yaklaşık bir saat sonra aynı plakalı aracın Sinpaş GYO’nun projesinin yakınında görüldüğünü aktardı.

Toprak alana dökülen molozların Sinpaş’ın sürdürdüğü Kızılbük’ün inşaatından alındığı iddia edildi. Daha önce alanda görüntüler yayınlayan aktivistlere cevaben hem piknik alan projesini yürüten Marmaris Belediyesi’nden hem de Sinpaş’tan açıklama gelmişti.

Marmaris Belediyesince yapılan açıklamada proje için gerekli mercilerden izin alındığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Hisarönü Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Taştekin 16.06.2020 tarihinde belediyemiz Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bu alanın vatandaşlar tarafından piknik alanı olarak kullanılması için dilekçe vermiştir. Belediyemiz bu tarihten itibaren gerekli araştırmaları yaparak; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu‘na yapılan başvuru sonucunda, bu alanın piknik alanı olarak kullanılmasında sakınca olmadığına dair izin almıştır.

Öte yandan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 21. Bölge Müdürlüğü tarafından alanın kenarında bulunan dere yatağından dolayı arazinin 1 metre yükseltilmesi gerektiği tarafımıza bildirilmiştir.

Yoğun yağmur ve sel sırasında belediyemize ait bu alanda zemin suyunun yükselmesi nedeniyle 15.02.2023 tarihinde dolgu işlemi başlatılmıştır. Dolgu malzemesi olarak da yoğunlukla Marmaris Belediyesi’nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak dökülmüştür.”

Sinpaş’tan yapılan açıklamada da iddialar kabul edilmedi. Aktivistler olayın üzerine bölgede çekim yaparak takip ettikleri aracın Sinpaş Kızılbük GYO’nun bulunduğu alana kadar geldiğini kaydetti.

Videoda konuşan Şaman, “Bizim belediyemizden beklentimiz burayı bir an önce doğal güzelliğine kavuşturmakken yıkıcı faaliyetlerine devam ediyor. Suyun kenarı, dere yatağı tamamen molozlarla doldurulmuş durumda. Belediye yaptığı açıklamada dün buranın üzerini daha sonra yeşillendirme çalışması yapacağını söylemişti. Yemyeşil bir doğayı bu hale getirdiler. İnşaat malzemesi atıkları… Bu bir ceset gömme töreni gibi. Şimdi buraya yığıyorlar, üzerini toprakla öretecekler” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Sinpaş‘ın, Marmaris Kızılbük koyundaki yapımına devam ettiği resort otel ve devre mülk projesiyle ilgili 30 Aralık’ta bilirkişi keşfi yapılmıştı. Projeye, 27 Temmuz’da başlayan ve 8 Ağustos’a kadar devam eden orman yangınları söndürüldükten beş gün sonra Muğla Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi, Sinpaş GYO’nun İçmeler’de yürüttüğü projeye verilen ‘ÇED gerekli değildir‘ kararının iptali için dava açmıştı.

Proje sahibi inşaat şirketleri Sinpaş GYO ve Kızılbük GYO, Halime Şaman’e şirket ‘haksız rekabet’ iddiasıyla 300 bin liralık tazminat davası açtı.

Marmaris Kent Konseyi’nin açıklamasında; yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında dava açılan Halime Şaman’in tazminat davası tehdidi ile susması, böylece kentte meydana gelen çevre felaketinin halktan gizlenmesinin amaçlandığını belirtildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.