2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİDoğa MücadelesiManşetVideo

Aktivistler ekokırıma karşı Hatay’dan tepki gösterdi: Doğaya dökülen molozlara karşı dava açıldı

0
Hatay'da dökülen molozlar, doğayı adeta parçalamış, ikiye ayırmış bir halde - Fotoğraf: Mehmet Temel

Video haber: Mehmet TEMEL

*

İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri ve ekoloji aktivistleri Maraş merkezli depremlerin ardından ortaya çıkan molozların doğaya gelişigüzel bir şekilde dökülmesine Hatay‘da tepki gösterdi. Hatay Barosu ise Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesi‘ne karşı dava açtı. Zeytinlik bölgelerinin ve yerleşim alanlarının, hastanelerin, çadırkentlerin, konteynerlerin, ibadet yerlerinin ve sulak alanların moloz döküm alanı olarak belirlenmesine ilişkin idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali istendi.

Hatay Deprem Dayanışma‘nın bayramlaşma çağrısına yanıt vererek 21 Nisan’da İstanbul‘dan yola çıkan İklim Adaleti Koalisyonu üyesi aktivistler, Hatay’da doğaya dökülen molozlara karşı tepki göstermek için bir araya geldi.

Narlıca moloz döküm alanı (Aynı zamanda bir zeytinlik alanı) – Fotoğraf: Mehmet Temel

22 Nisan’da İklim Adaleti Bayramlaşma Kervanı, Hatay’a vardı. Rotanın ilk durağı Karaçay Koordinasyon Merkezi oldu. Ardından kervan moloz sahalarına doğru harekete geçti.

Samandağ Moloz Döküm Alanı – Fotoğraf: Mehmet Temel

Bayramda moloz alanlarını gözlemleyen aktivistlere TMMOB Çevre Mühendisleri Odası‘ndan Çevre Mühendisi Medet Güney de eşlik ederek moloz alanlarından numuneler topladı. Kervanda Samandağ Yeşilköy, Samandağ, Şahlankaya ve Narlıca’daki moloz döküm alanlarına gidildi. Her bir moloz döküm alanında molozların doğaya döküldüğü gözlemlendi.

moloz, hatay

Samandağ Yeşilköy moloz döküm alanı – Fotoğraf: Mehmet Temel

Yeşilköy‘deki moloz alanı yerleşim yerlerine ve tarım alanlarına yakın olması nedeniyle sağlıklı bir ortamda yaşama hakkı açısından değerlendirilerek tepkiyle karşılandı ve endişelere sebep oldu.

Şahlankaya moloz döküm alanı – Fotoğraf: Mehmet Temel

Şahlankaya‘nın bir moloz döküm alanı olarak seçilmiş olması ise denizin yakınında ve ormanlık, sulak alanda olduğu için aktivistlerin tepkilerine neden oldu. Ayrıca Narlıca‘daki moloz döküm alanının da yine yerleşim yerlerine yakınlığı ve zeytinliklerin üzerine yıkılmış moloz artıkları nedeniyle endişeyle karşılandığı görüldü.

moloz, Hatay

Kervan, Karaçay Koordinasyon Etkinlik Alanı’nda – Fotoğraf: Mehmet Temel

Öte yandan molozların içerisinde yer alan çelik maddeler dışında herhangi bir ayrıştırmanın yapılmadığı görülürken “geçici moloz döküm alanı” olarak adlandırılan birçok bölgede ise ayrıştırma yapılmasının imkanı olmadığı görüşleri paylaşıldı. Kervan iki günlük moloz alanı incelemesinin ardından dün (23 Nisan) İstanbul’a döndü.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası‘ndan Çevre Mühendisi Medet Güney kervanda moloz alanlarından numuneler topladı. – Fotoğraf: Mehmet Temel

Depremin ardından ortaya çıkan moloz döküm alanları gerçeği, beraberinde asbestli binaların molozlarına ilişkin korku ve endişeleri, bu döküm alanlarının yerleşim yerlerine yakınlığı nedeniyle canlı sağlığı üzerine endişeleri ve tarım alanlarına yönelik tehditleri ortaya çıkararak bölgede barınamama ve geleceğe dair belirsizlik sorunlarına eklenmiş oldu.

Fotoğraf: Mehmet Temel

Ne olmuştu?

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay‘da.,  Samandağ ilçesinde yerleşim yerlerinin, tarım arazilerinin hemen yanına dökülen enkazlara ilişkin bugün dün, vatandaşlar tarafından “yaşam nöbeti” başlatılmıştı.

‣ Samandağ’da enkaz döküm alanına karşı yaşam nöbeti başladı

Samandağlıların talepleri şöyleydi:

  • Tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulsun.
  • Konuyla ilgili uzmanların enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanlarına yönelik yapılan çalışmaların tüm ekosisteme etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar yerel halkın onayına sunulsun. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar versin.
  •  Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma faaliyetlerinde aceleciliğe son verilsin,  bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanılmasının sağlansın, kuralsız uygulamalar cezalandırılsın.

You may also like

Comments

Comments are closed.