2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Samandağ’da enkaz döküm alanına karşı yaşam nöbeti başladı

0
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay‘da, belirlenen enkaz döküm alanlarına ilişkin tepkiler sürüyor. Samandağ ilçesinde yerleşim yerlerinin, tarım arazilerinin hemen yanına dökülen enkazlara ilişkin bugün (3 Nisan) “yaşam nöbeti” başlatıldı.

Çiğdede Mahallesi’ndeki, çadır kentin kurulduğu Samandağ Deniz Stadyumu’nun hemen bitişiğindeki enkaz döküm alanında bir araya gelen Samandağlılara, siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri de destek verdi. Döküm alanına giden moloz yüklü kamyonların geçtiği yolu kesen vatandaşlar adına açıklama yapan Dr. Bilge Köylü “Depremden sağ kurtulan halkın acil ihtiyaçlarını karşılamada çok geç kalan, geçici barınma sorununu depremin üzerinden iki aya yakın zaman geçmesine karşın ağırdan alan devlet kurumları, enkazların kaldırılması konusunda inanılmaz bir acelecilik sergiliyor” dedi.

Köylü, enkazın bilimsel yöntemlere aykırı şekilde kaldırılması ve molozların boşaltılması faaliyetleri nedeniyle ‘geniş çaplı ve ciddi’ halk sağlığı riskleri ve ekolojik yıkımlarla karşı karşıya kalındığını da vurguladı.

Asbest tehlikesine de dikkat çeken Dr. Köylü şunları söyledi:

“Enkaz kaldırma çalışmaları bu şekilde sürdürülmeye devam ederse Samandağ halkı 10 sene sonra asbestozis, akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri gibi yeni sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır. İyi bir yalıtkan olan asbestin ülkemizde 2010 yılından beri kullanımı yasaktır. 2010 yılı öncesi inşaat sektöründe çok fazla kullanılması nedeniyle asbest, kaldırılan enkazın içerisinde büyük miktarda bulunmaktadır. Ülkemizde geçerli yasa ve yönetmeliklere göre enkazların asbestten arındırılarak ve çıkan asbestin ‘tehlikeli atık’ olarak ayrıca depolanması gerekirken bu yapılmamaktadır.”

Bilimsel kural tanımayan halkı ve doğayı hiçe sayan bu uygulamalarla suç işlemektesiniz” diyen Köylü, bu yasa dışı uygulamalara izin verenler hakkında suç duyurularında bulunacaklarını belirtti.

“Moloza dur de, yaşamı savun” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Samandağ İlçe Eş Başkanı Naim Özbek de “Buraya moloz dökmek Samandağ halkının yaşamını hiçe saymaktır” dedi.

Samandağlılıların talepleri şöyle:

  • Tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulsun.
  • Konuyla ilgili uzmanların enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanlarına yönelik yapılan çalışmaların tüm ekosisteme etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar yerel halkın onayına sunulsun. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar versin.
  •  Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma faaliyetlerinde aceleciliğe son verilsin,  bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanılmasının sağlansın, kuralsız uygulamalar cezalandırılsın.

Yapılan açıklama sonrası yol kapatma eyleminin devam etmesi üzerine alana gelen İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık ise çalışmaların durdurulacağını söyledi. Hafriyat kamyonları ve kepçelerin çalışması dursa da vatandaşlar eylemlerini halen sürdürüyor.

Öte yandan, benzer tepkilerin ardından çalışmaların sonlandırıldığı Samandağ’ın Yeşilköy Mahallesi’nde enkaz dökümüne tekrar başlandığı da belirtildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.