ManşetTürkiye

AKP’li Canikli: Giresun felaketinin yapılaşmayla alakası yok

0

Yedi kişinin hayatına mal olan, hala kayıpların arandığı Giresun’daki sel felaketinin ardından konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, yaşanan faciada kusurun toprakta olduğunu söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin yanı sıra uzmanlar, meslek örgütleri ve muhalefet sözcülerinin doğaya yapılan müdahaleler ve dere yataklarına yapılaşmaya dikkat çekmesine rağmen, A Haber‘e konuşan Canikli, vatandaşları da suçladı. Canikli şöyle konuştu: 

Buranın özelliği sürekli yağmur alan bir bölge. Yağmurla toprak suya doyuyor, toprak kayganlaşıyor. Yağmur yağdığı zaman toprak su gibi akıyor, önüne ne katarsa götürüyor… İnsanlar konut ihtiyacını yapılaşma olmaması gereken dere yataklarına yapmak suretiyle gidermeye çalışmışlar. Bu tercihi vatandaş yapıyor. Ama vatandaşa konutu yapacağı arazi önerilemiyor. Bu sefer vatandaş sınırları zorluyor bu sefer. Dere yataklarına, zemini sağlam olmayan yerlere doğru bunu genişletmek zorunda kalıyor. Bu sıkıntı bütün Karadeniz’de var. Ama tekrar söylüyorum. Yaşadığımız bu afetin yapılaşmayla alakası yok. Buranın  coğrafi yapısından kaynaklanan bir hadise.”

Pakdemirli: Süper devlet de olsanız yetişemezsiniz

Dün bölgeyi ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de şehrin siluetini değiştirdiğini söylediği felaketten vatandaşları suçlamıştı. ilk defa böyle büyük bir doğal afet gördüğünü belirten Pakdemirli şöyle konuşmuştu: “Ciddi uyarılar yapmamıza rağmen vatandaşlarımız ‘Nasıl olsa bana olmaz’ düşüncesi içinde. Bu da can kayıplarına yol açabiliyor. Bu taşkınları tamamen önlemenin imkânı yok, dere yataklarına ev ve dükkânları yapmamak gerekiyor. İsterseniz süper güç olun, süper devlet olun ama bunların hepsine yetme imkânı yok.”  

CHP’li Öztunç: Karadeniz Sahil Yolu ve yapılaşma tetikliyor

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, HES’ler ve dere ıslah çalışmalarının felaketleri tetiklediğini belirterek ders alınması gerektiğini belirtti: “İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, HES’ler, dere ıslah çalışmaları bu felaketleri tetikliyor. Her gün bir başka yerleşim yerinde bu acıları yaşıyoruz. Artık bir ders almamız gerekiyor.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Karadeniz İklim Eylem Planı’nda, Karadeniz Sahil Yolu ve bölgedeki yapılaşmanın dere yataklarındaki imar uygulamalarının aşırı doğa olaylarını tetiklediği dile getirildiğini hatırlatan Öztunç, şöyle devam etti: 

Dere yatağı üzerinden yapılan yol uygulamaları dışında, TOKİ gibi kurumların da dere yataklarında yapılar inşa ettikleri de bir gerçekliktir. Nitekim, şu ana kadar herhangi bir biçimde uygulamasına şahit olunamayan Karadeniz İklim Eylem planı da mevcut yapılaşmaların yıkılarak yeni yapılaşma-inşaat alanlarının oluşturulmasından başka bir çözüm getirmemekte. İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, HES’ler, dere ıslah çalışmaları vb. etkenler bu felaketleri tetikliyor. Her gün bir başka yerleşim yerinde bu acıları yaşıyoruz. Artık bir ders almamız gerekiyor.” 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.