Gündemİklim KriziManşetTürkiye

Giresun’da sel felaketi: Can kaybı yediye yükseldi, dokuz kişi kayıp

0
 
Sabah saatlerinden yapılan arama çalışmalarında kayıp iki kişinin daha cansız bedeninin bulunmasıyla birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı yediye yükseldi. Kayıp olan dokuz kişi için isa hala arama çalışmaları devam ediyor.

İki jandarma öldü

Yağışlar sonrası 5’i jandarma ve 1’i iş makinesi operatörü olmak üzere 6 kişi, Tirebolu- Doğankent yolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düşerek kaybolmuştu.
 
Derede yapılan çalışmalarda ikinci jandarma görevlisinin de cansız bedenine ulaşıldı.  Evli ve 3 çocuk babası Jandarma Uzman Çavuş Erdem Çıtır‘ın (44) cenazesi, düzenlenecek törenle memleketi Ordu’ya uğurlanacak.
 
Bölgedeki ekiplerin üçü jandarma toplam dokuz kayıp kişiyi arama- kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Arama çalışmalarına AFAD, AKUT ve UMKE ekiplerinin yanı sıra özel dalgıç timleri de eşlik ediyor.

Soylu: Hasar büyük

 

‘Tarumar olmuş’

11 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Soylu, “(Dereli ilçesinde) Burada kullanılabilir durumda tek bir dükkan yok, hepsi tamamen tarumar olmuş” ifadelerini kullandı.

Yoğun yağış sonrasında Dereli ilçe merkezinde suyun iki metrenin üzerine kadar çıktığını belirten Soylu, suyun tüm merkezi etkisi altına alabilecek şekilde yükseldiğini anlattı.

Soylu, şunları söyledi: “Dereli yolu kapalı. Tali yollardan gelen birtakım kurtarma araçları vasıtasıyla bir, iki kurtarma aracı, ekskavatör buradaki vatandaşlarımızı kurtardılar. Şu anda yine Dereli’de bir düğün salonunda 20 vatandaşımız ki biraz önce güvenli bir yere alındıkları da söylendi ama onlarla ilgili de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.”

Pakdemirli: Şehrin silueti değişmiş

İçişleri Bakanı Soylu ile birlikte bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli de şu değerlendirmeyi yaptı: “Ben de ilk defa böyle büyük bir doğal afet görüyorum. Şehrin silüeti değişmiş durumda. Ciddi uyarılar yapmamıza rağmen vatandaşlarımız ‘Nasıl olsa bana olmaz’ düşüncesi içinde. Bu da can kayıplarına yol açabiliyor. Bu taşkınları tamamen önlemenin imkanı yok, dere yataklarına ev ve dükkanların yapmamak gerekiyor.  Dün alınan yağış 135 milimetre yağış aldık. Ağustos aylarının ortalamasının bir buçuk katı bir günde yağdı.”

Sel felaketi nedeniyle arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Millî Savunma Bakanlığı da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bir uçağın bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

Rize’de iki yaralı

Rize’de de şiddetli yağış nedeniyle sel sularına kapılan ve heyelan altında kalan 2 kişi yaralandı. Kentte devam eden yağış, İyidere, Derepazarı, Güneysu, Çayeli ve merkez ilçelerinin yanı sıra merkeze bağlı Salarha ve Muradiye beldelerinde hasara neden oldu.

Sağanak uyarısı

Trabzon, Giresun, Artvin ve Rize çevreleri ile ilçelerinde, bugün de sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan değerlendirmeye göre, Rize ve Artvin’in sahil kesimi ile Giresun’un doğusunda çok kuvvetli, Trabzon’un doğu ve batı ilçelerinde yer yer kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağı öngörülüyor.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.