ManşetTürkiye

AKP’den bir harç zammı oyunu daha

0
Bu yıl harçlara zam yapılmayacağının açıklanmasının ardından yaşananlar durumun pek böyle olmadığını gösteriyor. Krediye bağlı harç zammının ortaya çıkmasının ardından şimdi de üniversite yönetimlerine verilen harçları artırma limitinin arttığı ortaya çıktı

Kayıt döneminin başlamasıyla birlikte, harçlara yapılan gizli zamlar belli olmaya başladı. Önce alttan alınan ders ve krediye bağlı harç zammının ortaya çıkmasının ardından şimdi de üniversitelere verilen harçları artırma yetkisinin yüzde 20’den yüzde 30’a yükseltildiği açığa çıktı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi yaptığı açıklamayla yüzde 30 hakkını kullanacağını söyledi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi dışında birçok üniversite de bu yetkiyi açıklama yapmaksızın uyguluyor. Bu da harçlara yapılan yaklaşık yüzde 10’luk yeni bir zam anlamına geliyor.

İlgili maddeler şöyle:

2010-2011 yılına ait madde
MADDE 14- (1) Ekli (I) sayılı cetveldeki miktarları üniversitelerin özellikleri, öğrenim dallarının nitelikleri ve süreleri göz önünde tutularak fakülte, yüksekokul, enstitü ve bölümler itibarıyla % 20 oranına kadar arttırarak uygulamaya üniversite yönetim kurulları yetkilidir.

2011-2012 yılına ait madde

MADDE 22- (1) Ekli (I) sayılı cetveldeki miktarları, üniversitelerin özellikleri, öğrenim dallarının nitelikleri ve süreleri göz önünde tutularak fakülte, yüksekokul, enstitü ve bölümler itibarıyla yüzde 30 oranına kadar artırmaya üniversite yönetim kurulları yetkilidir.

Ders başına para sistemi

2009 yılında yüzde 500’e varan harç zamlarını geri çekmek zorunda kalan AKP ve YÖK, zamları başka kılıflarla tekrar öğrencilerin karşısına getiriyor. Yaz döneminde geçen torba yasada üniversitelilerde artık “ders başına para” sistemi uygulanıyor.

26 Ağustos 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda alınmış karara göre alttan ders alan üniversiteliler normalin beş katına varan ek harç ödeyecek. AKP bunu 2009 yılında da denemiş fakat üniversitelilerin mücadelesi harç zamlarını geri çektirmişti.

İlgili madde:

“a. 2547 Sayılı Kanun’un 44. maddesinin (c) fıkrasındaki süreler içinde aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası, dördüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde yüz, beşinci veya daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüz fazlası ile hesaplanır.

b. 2547 Sayılı Kanun’un 44. maddesinin (c) fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması halinde, her bir ilave ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için 2547 Sayılı Kanun’un 44. maddesinin (c) fıkrasına göre belirlenecek olan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde üçyüzü, dördüncü ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde dörtyüzü olarak hesaplanır.

c. 2547 Sayılı Kanun’un 44. maddesinin (c) fıkrasında belirlenen süreler içerisinde yandal veya çift anadal öğreniminin tamamlanamaması nedeniyle ilave ders alınması halinde, her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için 2547 Sayılı Kanun’un 44. maddesinin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üç ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüzü olarak hesaplanır.

d. Lisansüstü öğrenimin, 2547 Sayılı Kanun’un 44. maddesinin (c) fıkrasındaki süreler içinde tamamlanamaması halinde, tez aşamasında ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti, lisansüstü öğrenim için belirlenen dönemlik katkı payı veya öğrenim ücretine bu maddenin (b) fıkrasındaki oranlar uygulanarak hesaplanır. ”

(Yeşil Gazete, sendika.org)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.