ManşetTürkiye

“AKP, üniversiteleri birbirine kırdırtıyor”

0

ODTÜ’de geçen hafta yaşanan protestoların ardından YÖK olayların incelenmesi için Denetleme Kurulu’nu görevlendirirken, İstanbul’daki 5 devlet üniversitesi ortak bir açıklama yaparak hükümetten yana tavır aldı. Daha sonra hükümetten yana açıklama yapan üniversitelerin sayısı 12’ye yükseldi. Açıklamalarda Başbakan Erdoğan’ın olaylarla ilgili görüşlerinin neredeyse aynen tekrarlandığı görülüyor.

Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nin ortak açıklamasında “Türkiye Cumhuriyeti’nin uzay bilimleri ve teknolojileri alanında göstermiş olduğu bu tarihi başarı, ne yazık ki ODTÜ yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin tek protesto aracı eleştirel fikirleri olmalı; taş, sopa ve molotof kokteyli öğrencilerle anılmamalıdır. Kavga ve şiddet hiçbir fikre hizmet edemez ve hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz.” denirken, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Tuncer de “Tamamen kendi üretimimiz olan Göktürk-2 uydumuzun başarıyla fırlatılması sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet içeren olayların, Türkiye’nin gurur duyacağı bu başarıyı gölgede bırakması üzüntü vericidir. Demokratik bir hak olan protestonun, şiddet kullanılarak ortaya konulması kabul edilemez. Güvenlik güçlerimizi ve öğrencilerimizi birbirlerinin karşıtı değil, ülkemiz için çaba gösteren paydaşlar olarak görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Bilindiği gibi ODTÜ rektörü Prof. Ahmet Acar geçtiğimiz günlerde Radikal gazetesinden Murat Yetkin’e yaptığı açıklamada “ODTÜ’de protesto da ilk kez görülen bir şey değil. İnanamadığımız ölçüde güç kullandı polis, kreşlerin olduğu bölge dahil gaz bombaları, kampüsün orta yerinde gaz ve ses bombaları atıldı. Ben görmedim ama öğrencilerin dövüldüğü bilgileri var. Oysa polis yanlış gördüyse yakalayıp gözaltına alır, dövmek ne demek? Biz nasıl öğrencilerden protestolarını barışçıl yapmasını istiyorsak, bunu da kabul edemeyiz.” demişti.

ODTÜ’ye karşı hükümeti savunan diğer üniversiteler ise şöyle: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi.

Ferdan Ergut: “AKP, gemi azıya almış üniversiteleri birbirine kırdırtacak”

Üniversitelerin ODTÜ olaylarıyla ilgili olarak hükümetten yana açıklama yarışına girmeleri hakkında görüşünü aldığımız ODTÜ Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ferdan Ergut ise ortak açıklama yapan üniversitelerin tek merkezden yönlendirildiklerinin çok belli olduğunu söyledi. Ergut son durumla ilgili olarak gazetemize şu yorumu yaptı:

“Acı olan şu ki, bunlar daha dün kurulan üniversiteler değil. Tek bir merkezden yönlendirildiklerini bu kadar ayan beyan ilan edebilmiş olmaları çok üzücü. AKP, gemi azıya almış üniversiteleri birbirine kırdırtacak. Zamanında 28 Şubat üzerinden demokratlık taslamış insanlar bunlar. Şimdi ise polis şiddetinden bir kelime olsun bahsetmeden basın acıklaması yapıyorlar. 3600 polis, 15 panzer, binlerce gaz bombası, yüzlerce ses bombası ile bir üniversiteye girilmez. O polis şiddet uygulamamış olsaydı bile üniversite özerkliğine zerre saygısı olan bu durumu kınardı. Ama burası Türkiye!”

Mithat Sancar: “Aklıma Gogol’un Burun öyküsü geldi.”

Sosyal medyada da konuyla ilgili çok sayıda yorum yapılıyor. Twitter’dan görüş açıklayan isimlerden Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Özgür Mumcu “Üniversite adına açıklama yapılıyor, üniversitede kimsenin bundan haberi yok. İleri akademik özgürlük.” derken,  gazeteci Faruk Bildirici “Üniversitelerin kendilerini iktidara destek açıklaması yapmak zorunda hissetmeleri, ruh hallerini laflarindan daha iyi yansıtıyor aslında” demiş.

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Mithat Sancar‘ın yorumu ise şöyle: “İstanbul’daki üniversitelerin ODTÜ’yü kınayan bildirilerini okuyunca, neden bilmiyorum, aklıma Gogol’un Burun adlı öyküsü geldi.”

Galatasaray’dan ortak bildiri

Öte yandan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyeleri kaleme aldıkları ortak bir bildiriyle üniversitelerinin yaptığı açıklamayı reddettiler ve “Biz bu açıklamaya hiçbir şekilde katılmadığımızı beyan ediyoruz” dediler. Konuyla ilgili haberimiz için TIKLAYIN

Yeşil Gazete Haber Merkezi

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.