AKP / MHP Anayasa teklifi TBMM’de

AKP anayasa değişikliği teklifini 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sundu.

Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi için AKP ve MHP arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varılmıştı.

Teklif bu şekliyle kabul edilirse Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi 3 Kasım 2019’da yapılacak.

Teklifin öne çıkan maddeleri şöyle:

“Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak. Cumhurbaşkanı ayrıca, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak.

“Milletvekili sayısı 600’e çıkarılacak. Ara seçimler kaldırılacak, yedek milletvekilliği sistemi getirilecek.

“Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.

“Cumhurbaşkanı, ‘doğuştan’ Türk vatandaşı olanlar arasından seçilecek.

“En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek.

“Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevki için kademeli formül öngörülüyor. Metinde Meclis’in üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılmasına karar verilebileceği, soruşturma komisyonu çalışmasının ardından meclis üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla yüce divana sevk kararı verilebileceği yazılı.

“Cumhurbaşkanına Meclis’i fesih yetkisi verilecek, bu durumda kendi görevi de sona erecek. Ancak Cumhurbaşkanı bu yetkisini hakkında soruşturma açılma kararı verildiğinde kullanamayacak.

“Sıkıyönetim uygulaması anayasadan çıkarılacak. OHAL ilan etme yetkisi, cumhurbaşkanına verilecek. OHAL ilanı kararları Meclisin onayına sunulacak. OHAL uzatma dönemleri üç değil dört ay olarak uygulanacak.

“Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilat yapıları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenecek.

“Bütçe kanununu yapma ve sunma yetkisi Cumhurbaşkanı’nda olacak.

“TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. Bu kararın verilmesi halinde seçimler birlikte yapılacak; yasama ve yürütme seçimleri aynı gün gerçekleştirilecek.

“Milletvekili sayısı 600’e çıkarılacak. Ara seçimler kaldırılacak, yedek milletvekilliği sistemi getirilecek

“Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) seçim sistemi değişecek. HSYK 12 üyeden oluşacak ve iki daire şeklinde çalışacak. Üyelerin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek. Meclis’teki seçimde 5’te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa, üye kura ile belirlenecek.

“Askeri yargı kalkacak.

“Anayasa Mahkemesi’ndeki askeri yargı üyeliği sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak.

“Disiplin mahkemeleri dışında, savaş hali hariç askeri mahkeme kurulamayacak. Ancak, savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakılması için askeri mahkemeler kurulması öngörülebilecek.

“Seçilme yaşı 25’ten 18’e düşürülecek.

“Jandarma Genel Komutanlığı MGK’dan çıkacak.

( Bianet, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR