ManşetTarım-Gıda

AKP döneminde üç milyon hektar tarım arazisi kaybedildi

0

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Orhan Sarıbal’ın hazırladığı, “Türkiye’de Tarımın Durumu” adlı rapor AKP iktidarı döneminde tarım sektöründe yaşanan gerilemeyi ve çiftçinin sorunlarını ortaya koydu.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın aktardığı rapora göre AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 41 milyon 196 bin hektar tarım arazisi bulunuyordu. Ancak bu araziler 3 milyon 484 bin hektar azalarak 37 milyon 712 bin hektara düştü. Metinde bu miktarın Trakya’nın tarım alanının üç katından fazlasına denk geldiği söyleniyor.

‘İthalat daha fazla oldu’

İhracat rakamlarına ilişkin de bilgilerin paylaşıldığı raporda “2003- 2019 döneminde tarım ihracatımız 77,6 milyar dolar olup, ithalata 104,6 milyar dolar ödeme yapıldı. İthalata 27 milyar dolar fazla ödeyerek yabancı ülkelerin çiftçisini zengin ettik” denildi. Raporda Türkiye’nin tarımda geldiği noktanın “çöküş” olduğu kaydedildi.

Raporun sunuşunu yazan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de tarım sektörünün, her geçen gün “kan kaybettiğini” ancak gelişmiş ülkelerde tarımın hala stratejik bir sektör olma özelliğini sürdürdüğünü belirtti.

Sadece 2020 yılında 130 milyon insanın salgından dolayı açlıkla karşı karşıya kalacağının ifade edildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, “Ülkemizde insanların yeterli ve dengeli gıdaya ulaşması her geçen gün zorlaşmaktadır” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.