GündemManşetTürkiye

AKP: Barolarda rekabeti esas alan bir yapı planlıyoruz

0

Başta barolar olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik AKP ve MHP’nin ortak yürüttüğü yasa teklifi çalışmasında sona gelindi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Yarım asırlık Avukatlık Kanunu ile barolar ve barolar birliğinin artık çağın ihtiyaçlarına cevap vermediği” söyledi.

Baroların büyük soru işareti taşıdığını, mevcut durumda siyasi bağnazlık ve ideolojik kamplaşmanın merkezi haline geldiklerini öne süren Özkan şunları söyledi: “Baronun bir reforma ihtiyacı olduğu tartışıldı. AK Parti ve MHP grupları olarak bu çalışmayı birlikte yürütüyoruz. Bu çerçevede katılımcı, çoğulcu bir anlayışla bu hafta içerisinde Türkiye’deki baro başkanlarının görüşlerini alacağız. Konuyla ilgisi olan sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alacağız. Bu çerçevede gelecek hafta bu yasayı Meclisimize sevk etmeyi planlıyoruz. Görüşmeler sonunda değişiklikler olabilir.”

Cahit Özkan, baroların yapısında öngörülen değişikliklerle ilgili “rekabetçi bir anlayışı” ortaya koyacaklarını belirterek şöyle konuştu: 

“İstanbul Barosu’nda 47 bin üye var. 47 binin 20 bin üyesi oy kullanmaya gelmiyor. Avukatlar İstanbul’da baro seçimlerini önemsemiyor. Demek ki avukatlar ile baro yapılanmasının arasında bir bağ yok.Biz de diyoruz ki, buralarda acaba bir kısım avukat, bir araya gelerek baro kurabilir mi? Bunun üzerinde bir çalışma yürütüyoruz. ‘Çoğulcu, demokratik bir baro nasıl şekillenebilir’ bunu çalışıyoruz. Bu noktada büyük barolarda rekabeti esas alan bir yapıyı hayata geçireceğiz. İkincisi meslek teşkilatı olan baroların bağlı olduğu barolar birliğinde acaba nasıl bir temsil olmalı? Bu anlamda barolar birliğinde temsilde adalet ve çalışmalarda, yönetimde istikrarı sağlayacak bir temsil metodunun da bu yasada yer almasını öngörüyoruz.”

‘Seçim sistemi değişmeyecek’

Özkan, mevcut kanunda var olan, barolara üye olma ve seçme seçilme şartlarına ilişkin standartları koruduklarını belirterek, “Bu noktada bir değişiklik öngörmüyoruz”dedi: “Bu seçim takvimi ile beraber arkasından bütün barolar belirli bir takvim içerisinde seçimlerini yapacak. Barolar birliği de bu takvime bağlı olarak kendi yönetimini ve organlarını belirleyecek. Ancak, demokratik, çoğulcu ve mesleğe özgülenmiş iklim inşallah 1-2 yıllık bir süre zarfında gerçekten Türkiye’nin ortak aklını temsil eden, hukuku geliştiren, rekabeti ortaya koyan bir anlayış ile inşa edilmiş olacak” dedi.

“Çift dereceli” ifade edilen il bazlı baro yapılanmaları ve bunların üst birliği olan barolar birliğinin aynen korunacağını belirten AKP’li vekil,  farklı illerde ikinci ve üçüncü baronun kurulabileceğini, bunların seçim sistemlerinde de değişiklik düşünmediklerini kaydetti.

Ne olmuştu?

Ankara ve Diyarbakır Barosu’nun LGBTİ+’ları hedef gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘a yönelik açıklamalarının ardından baroları sert şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, baroların seçim sistemine ilişkin düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis’e getireceklerini duyurmuştu. 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.