Manşet

Avukatlar da öldürülen meslektaşları için eylemde: Yas tutmaktan bıktık

0

Dün Bakırköy’de öldürülen Avukat Servet Bakırtaş için bugün iş bırakan avukatlar, Bakırköy Adliyesi önünde toplandı.

Kendisine açılan bir tazminat davası gerekçesiyle bürosunda davanın avukatı Servet Bakırtaş’ı vuran kişi, daha sonra da müvekkili Öznur Tufan‘ı öldürmüştü.

Dün iki gün boyunca duruşmalara girmeme kararı alan Barolar, bugün 11.00’de Bakırköy Adliyesi önünde Bakırtaş için eylem düzenledi.

Ankara, İzmir, Bursa, Sakarya, Ordu, Malatya, Kocaeli, Denizli ve başka illerde de avukatlar iş bıraktı ve protestolar düzenledi.

Bakırköy’deki anmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, ve pek çok avukat katıldı.

Avukat Servet Bakırtaş’ın kendi gibi avukat olan kızı Elif Bakırtaş da eyleme babasının cübbesiyle katıldı.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu‘nun okuduğu bildiri, Türkiye’de bütün adliyelerde saat 11.00’de, aynı anda okundu:

“Dün Bakırköy’de bir meslektaşımızı alçakça sıkılan kurşunlara kurban verdik. Avukat Servet Bakırtaş sadece ve yalnız avukatlık yaptığı için öldürüldü. Avukatı, müvekkiliyle özdeşleştiren sapkın zihniyet, silahtan aldığı güç ile ölüm kustu. Avukat ölümleri ya da saldırılar, mesleğimizi yaparken hangi tehditleri taşıdığımızdan ötede, bu tehditleri yaratan toplumsal bakışı da anlatmaktadır.”

Avukatın rolünü ve yaptıkları işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi kelimenin tam anlamıyla ilkelliktir.

Bir mesleğin ölümü göze alarak sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da bu toplumun bir kesimi için utançtır.

Katil zanlısını da bir avukat savunacak

“Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere makkumiyetleri acımızı hafifletmiyor artık. Her bir avukat ölümünün bir toplumsal ders olmasını bekleyip, bu zavallı yaratıklara bir şeyler anlatmasını beklerken çoğalan ölümler bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor.

Oysa biz adaletin tecellisi için yapıyoruz bu mesleği. ‘Savunma olmazsa, olmaz yargılama’ diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize şimdi bir özel müdafii olmazsa bu katil zanlısını da zorunlu olarak bir avukat savunacak.

Dün öyle oldu sorguda. Biliyoruz ki başımız sağ olamayacak bizim. Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Avukat Servet Bakırtaş ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak.

Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Avukat Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız. Sözün bittiği yerdeyiz.”

4 Nisan 2022’de TBMM’ye sundukları “avukata yönelik şiddetin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması” önergelerinin istediklerini  5 Nisan Avukatlar Günü’nde reddedildiğini hatırlatan Erinç Sağkan da, Konya’da öldürülen Doktor Ekrem Karalaya’yı anarak şunları söyledi:

Herkesin silaha çok rahat ulaşabildiği, en ufak tartışmaların çok ağır sonuçlara gelinen bir şiddete dönüştüğü bir anı yaşamaktayız. Maalesef ki, bu şiddet son dönemlerde artarak diplomalı profesyonellere yöneliyor.

Bunları artık bireysel, münferit olaylar olarak göremeyiz. Bunun arkasında yatan sebeplerin ise bugüne kadar bu meslek gruplarını ötekileştiren söylem, cezasızlık politikaları ve bu meslek gruplarının gittikçe ekonomik kaosun içine sokularak itibarsızlaştırma çabasının yattığını görüyoruz ve ifade ediyoruz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.