Doğa MücadelesiManşet

Akkuyu’da nükleer inşaat faaliyetinin ÇED’siz başladığı doğrulandı

0

Mersin Akkuyu’da ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporunu almamış olan Rosatom Şirketi’nin bölgede nükleer santral inşaatıyla ilgili faaliyetlere başladığı bilirkişi raporuyla doğrulandı.

insaatAkkuyu

İnşaat faaliyetlerini geçtiğimiz günlerde edindikleri fotoğraflar ve videolarla kamuoyuna sunan Greenpeace Akdeniz, bugün de konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, sahaların tümünde iş makinesiyle önceden çalışma yaptıkları ve bir kısmında çalışmanın hela devam ettiğinin bilirkişi raporuyla sabit olduğu belirtiliyor. Çalışmaların yürütüldüğü alanların bir kısmı izin alanının dışında kalıyor ve bu alanın 5265 m2’lik kısmı orman arazisi. 

Çernobil’in sorumlusu Rosatom’dan bir skandal daha

Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı, “Çernobil gibi büyük bir felaketin sorumlusu Rosatom’un, daha nükleer santral kurulmadan Türkiye’de de bir skandala imza attığını” belirterek  şirketin izni olmayan orman alanlarında da faaliyet gösterdiğinin belgelendiğini söyledi. “Burada hukuksuz bir şekilde başlatılan inşaat çalışması ve orman alanlarına girilmiş olması konusunda yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin nasıl bir tutum izleyeceğini merakla bekliyoruz” dedi.

27 Ocak Pazartesi günü Mersin Baro’su bu bilirkişi raporu üzerine suç duyurusunda bulunmuştu.

AkkuyuInsaat3Rosatom şirketi bugüne dek Çevre Bakanlığı’na 2 kez ÇED raporu sunmuş, formattaki ve içerikteki eksiklikler nedeniyle bu rapor Bakanlıktan geri dönmüştü. Şirket şimdi 3. Kez ÇED raporunu sunmaya hazırlanıyor.

Radikal’den Serkan Ocak’ın görüştüğü yetkili şirket Akkuyu NGS, inşaat faaliyetleriyle ilgili olarak emniyet ve güvenlik yolları oluşturacak malzemelerin temini için taş ocağı işletildiğini, bunun da izninin alındığını iddia etmişti.

Greenpeace’in Çevre Bakanı İdris Güllüce’ye gönderilmek üzere başlattığı imza kampanyası halen devam ediyor. ‘Nükleer santral inşaatı başlıyor … Durdurmak için son günler’ adıyla ‘Şimdi seçimini yap’ diyen Greenpeace’in kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.