EnerjiManşetTürkiye

Akkuyu NGS’nin üçüncü ünitesine reaktör üretimi başladı

0
Fotoğraf: AA

Mersin’de inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesi için reaktör üretimi başladı.

Akkuyu NGS A.Ş. tarafından yapılan açıklamada Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom‘un mühendislik bölümü Atommash’ın reaktör basınç kabının üretimine geçtiği belirtildi.

Muayene aşaması tamamlandı

AA’nın aktardığı açıklamaya göre ekipman üretiminde, 3D tarayıcı ile yapılan ölçümler dahil olmak üzere muayene aşamaları tamamlandı. İşleme merkezlerinde, ilk koruyucu yüzey işlemi için boru ve flanş bölgesi çıtalarının mekanik olarak işlenmesi yapılıyor.

Uzmanlar ayrıca, çekirdek acil soğutma sisteminin borularını da üretiyor. Kontrol önlemleri, yüzey kaplaması ve kaynak boruları ise daha sonra yapılacak.

330 ton ağırlığa sahip

Reaktör, içine çekirdek ve iç kısımların yerleştirildiği eliptik bir tabana sahip dikey silindirik bir gövdeden oluşuyor. VVER-1200 reaktör basınç kabı ise 330 tonluk ağırlığa, 4,5 metrelik çapa ve 12 metrelik bir yüksekliğe sahip.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AEM Teknoloji Genel Müdürü Igor Kotov, Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS için ekipman üretmenin, sipariş portföylerindeki en önemli işlerden biri olduğunu belirtti.

Temel atma töreni bir hafta önce yapılmıştı

Üçüncü ünitenin temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in video konferans katılımıyla geçtiğimiz hafta gerçekleşmişti.

Törende açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu’nun, Türkiye’nin yeşil enerji hedefinin parçası haline geldiğini ileri sürmüş ve santralin devreye girdiği zaman Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını belirtmişti.

‘Mantıklı bir yatırım değil’

nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan ise Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Bu sene yayımlanan Nükleer Endüstri Durum Raporu güneş enerjisinin maliyetinin yüzde 89, rüzgar enerjisinin maliyetinin yüzde 70 azaldığını, buna mukabil nükleer enerjinin maliyetlerinin yüzde 26 arttığını gösteriyor” demiş ve bu yatırımın mantıklı olmadığına dikkat çekmişti.

Fatih Dönmez‘in “Nükleer enerjinin çevre dostu olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” ifadelerini değerlendiren Demircan,  bu sözün “Nükleer enerjinin çevre dostu olmadığını ve nükleer enerjiyi çevre dostu göstermenin çok gayret gerektiren bir durum olduğunu gösterdiğini” ifade etmişti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.