EkolojiManşet

Akdeniz’de istilacı deniz kestaneleri toplu halde ölüyor: Diğer türlere de bulaşabilir

0
İsrail ve Yunanistan‘dan bilim insanları, ilk olarak Kaş kıyılarında görüldükten sonra tüm Doğu Akdeniz’i işgal eden ve Ege Denizi‘nde de artan istilacı deniz kestanelerinde, bir patojene bağlı kitlesel ölümler tespit etti.

Uzmanlar, bunun kısa süreli “iyi” bir gelişme olabileceği gibi patojenin diğer türlere bulaşması halinde yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Ölümler, Yunanistan ve Türkiye’nin Akdeniz kıyıları boyunca 1000 kilometreden fazla alana yayılmış durumda.

Uzmanlar, söz konusu ölümlerin geçici olarak yararlı olabileceğini, ancak patojenin bulaşması halinde diğer deniz canlıları için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Akdeniz’i istila ettiler, Ege’ye yayılıyorlar

İsrail Akdeniz Araştırmalar Merkezi, Yunan Deniz Araştırmaları Merkezi, Rodos Hidrobiyolojik İstasyonu, Tel Aviv, Boston ve Stirling üniversitelerinden akademisyenlerin Akdeniz’deki istilacı deniz kestanelerine yönelik araştırması, The Royal Society adlı uluslararası dergide makale olarak yayımlandı.

Çalışmada, Akdeniz’de ilk olarak 2006’da Antalya‘nın Kaş açıklarında görülen istilacı deniz kestanesinin, sonraki yıllarda Lübnan, İsrail, Mısır, Libya kıyılarıyla birlikte tüm Doğu Akdeniz havzasını işgal edecek şekilde çoğaldığı, Ege Denizi’nde de görülmeye başlandığı kaydedildi

İstilacı olmaları nedeniyle kitlesel ölümler kısa dönemli azalma yaratması açısından olumlu görülürken, patojenin diğer deniz canlılarına bulaşma riski daha korkutucu olarak değerlendirildi.

Akdeniz’de istilacı deniz kestanelerinin kitlesel ölümüne dair ilk kanıtlar olarak sunulan çalışmada,  bu ölümlerin daha çok Türkiye ve Yunanistan kıyılarında yaşandığı, Rodos Adası ile Kaş Yarımadası yakınlarında yoğunlaştığı belirtiliyor.

Kastellorizo Limanı, Kaş sahili, Anthony Quinn Körfezi, Alimia Adası, Gökova ve Fethiye açıkları gibi alanlarda çalışmalar yapan ekip, Doğu Akdeniz’deki yüksek sıcaklıklar ve hızlı ısınmanın bölgedeki patojen salgınını hızlandırması ve yoğunlaştırmasını bekliyor.

Makalede, kitlesel ölümlerde gözlenen semptomların nedeni, bulaşma yolları, hem yerel hem bölgesel ölçeklerdeki potansiyel sonuçlarına yönelik çalışmaların ise sürdürüldüğü kaydediliyor.

Patojenler yerel faunaya bulaşabilir

Bilim insanları, Akdeniz’deki yerel deniz kestaneleri ve diğer deniz canlılarına bulaşmasına ilişkin endişelerini de bildirdi. Potansiyel patojenlerin yerel ve bölgesel süreçlerle yayılmasının yerel faunaya bulaşma riski taşıdığını aktaran uzmanlar  istilacı bu türün doğal yaşam alanı olan Kızıldeniz’e salgın transferi riskinin çok yakın olduğu, potansiyel olarak yıkıcı sonuçlar doğurabileceği uyarısı yaptı.

Araştırmacılar, salgına neden olan patojenin tanımlanması gerektiğini belirterek, gerekli önlemler için bölgesel ölçekte acil iş birliği çağrısında bulundu. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.