Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’ndaki yapılaşma planlarının iptali için dava açıldı

0

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Balıkesir‘in Edremit ilçesindeki Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı‘na yapılacak Edremit Tarıma Dayalı (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (ETDİOSB) için hazırlanan planların iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı.

Daha önce de, planların iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na idari başvuruda bulunulmuş ancak başvurular sonuçsuz kalmıştı.

‘Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı korunmuyor’

Açılan dava sonrası yapılan açıklamada, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nı korunamadığı ve daha fazla zarar görmemesi için yürütmenin durdurularak söz konusu planların iptal edilmesinin istendiği kaydedildi:

Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemi olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bir kısmında Edremit Tarıma Dayalı (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (ETDİOSB) kurulması için Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda değişiklik yapılmış ve 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları onaylanmıştı.

Söz konusu planların iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na idari başvuruda bulunduk. Ancak başvurumuzun sonuçsuz kalması üzerine söz konusu planların iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Doğa Derneği, Proje Evi Üretim, Eğitim, İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Yeşil Düşünce Derneği ve bölgede yaşayan iki vatandaş ile birlikte söz konusu Bakanlıklara Balıkesir İdare Mahkemesi’nde ve Danıştay Başkanlığı’nda dava açtık.

Sulak alanları korumakla yükümlü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na açtığımız davada iki kurumun da Türkiye’nin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi ve ulusal mevzuat Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre ‘sulak alan’ özelliklerini taşıyan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Sulak Alan Envanter Sistemi SAYBİS’te de kayıtlı olan 148 hektar büyüklüğündeki ‘Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nı koruyamadığının altını çizdik. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın daha fazla zarar görmemesi için yürütmenin durdurularak söz konusu planların iptal edilmesini talep ettik.”

Ne olmuştu?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık bir yıldır Akçay Sulak Alanı’nı hafriyat alanı olarak kullanmıştı. 36 çevre örgütü, Akçay Sulak Alanı’nın hafriyat alanına dönüştürülmesine karşı bir kampanya başlatmıştı.

Yine aynı alanda Balıkesir Belediyesi, 148 hektarlık sulak alan içerisinde yapılmak istenen OSB’nin temellerini atmak için dolgu, sıkıştırma ve arsa hazırlama çalışmalarına başlamıştı.

21 Ocak 2020 tarih ve 65 sayılı Belediye Meclis Kararı’nın iptali için Balıkesir İdare Mahkemesi’ne dava açılmış, davanın belediyeye tebliğ edilmesi sonrasında ise belediye, 1 Temmuz 2021 tarihli ilk meclis toplantısında ilgili kararı iptal ederek moloz dökümünü durdurduklarını duyurmuştu.

Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için hazırlanan planların iptali için de idari başvuruda bulunulmuş, ancak başvurular yanıtsız kalmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.