Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen’de köylüler zeytin hasadında, şirket dinamit

0
Fotoğraf: Selen Çatalyürekli

Türkiye’de zeytinlerin yasal koruyucusu olan Zeytincilik Kanunu, 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde de uygulanmadı. Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde 24-30 Temmuz’da yapılan kesimin ardından zeytinliklere ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafede aralıksız bir şekilde dinamit patlamalarına başlandı. Tüm tepkilere rağmen maden çalışmaları devam ediyor. Akbelen direnişçileri yurttaşları dayanışmaya çağırıyor.

3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna göre, zeytinliklerin üç kilometre yakınına hiçbir tesis ve faaliyet yapılamaz. Ancak Limak ve IC-İçtaş iştiraki YK Enerji’nin kömürlü termik santraline arz oluşturmak için oyulan Akbelen ormanında bu kanun tanınmıyor. 

İkizköy’de 24 Kasım’da Selen Çatalyürekli tarafından kaydedilen, zeytin hasadının üstüne bir kara bulut gibi düşen dinamit patlatmaları görüntülere böyle yansıyor:

 

İkizköy Çevre Komitesi üyesi yurttaşlar, patlama anlarını şöyle dile getiriyor:

“Siren seslerin ardından patlamalar başlıyor. Tozun dumana karıştığı o alan, bu yılın Temmuz ayına kadar Akbelen Ormanı’ydı. Şu anda dinamitlerle ve iş makineleriyle yerleşim yerlerinin ve zeytinliklerin hemen yanında ormandan kalan son toprak da  gece gündüz hızla yok ediliyor. Son bir haftadır devam eden patlatmalarda yaklaşık bir seferde 10-11 dinamit patlatılıyor. Tüm dünyanın ölmez ağaç olarak da anılan zeytin ağaçlarının önemini vurguladığı Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde ne yazık ki Türkiye’de zeytin kanunu çiğneniyor, ormanın ardından şimdi de zeytinlikler hiçe sayılıyor.”

“Biz her şeye rağmen üretmeye, zeytinlerimizi yaşatmaya ve korumaya devam edeceğiz. Akbelen’den, yaşam alanlarımızdan ve de zeytinlerimizden vazgeçmiyoruz. Zeytin için adalet, Akbelen için adalet!” diyen ve Zeytin Ağacı Günü’nde bir araya gelecek olan köylü kadınlar, zeytin hasadının ardından hep birlikte zeytinlerini kurup bu günü dayanışma içinde kutladı.

“Akbelen’den Vazgeçmiyoruz,” diyen İkizköy Çevre Komitesi,  change.org/ikizkoydireniyor adresinde imza kampanyalarına destek bekliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.