TürkiyeEditörün SeçtikleriManşetMedya-İnternet

‘AK trol’ topluluğu Ebabil Harekatı, Boğaziçi paylaşımlarını hedefe aldı

0

Twitter’da gündemi değiştirme, belirli paylaşımlara eş zamanlı saldırıda bulunma ve hesapları şikayet ederek bloke etme çalışmalarıyla bilinen Ebabil Harekatı bu kez Boğaziçi protestolarına ilişkin paylaşımları hedef aldı.

Kurdukları Telegram kanalı üzerinden haberleşen ve 16 binin üzerinde abonesi bulunan topluluk, Boğaziçi protestolarında gözaltına alındığında açılan başörtüsünü kapatmasına polisin izin vermediğini iddia eden Şeyma Altundal hakkında kötüleme kampanyası başlattı.

Telegram’dan çağrı yapıldı

Altundal’ın protestolara katılan diğer 30 öğrenciyle birlikte tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği zaman diliminde çağrı yapan grup “#YalancıŞeyma” etiketini Twitter gündeminin üst sıralarına taşıdı.

Gruptan yapıla paylaşımda “Kardeşlerim, Boğaziçi Üniversitesi rektörünü protesto bahanesiyle İstanbul’da terör estiren, türlü çeşit terör örgütüne müzahir müptezel çapulcu sürüsüne mensup bir katalog dilberi, kahraman polisimize alçakça bir iftira attı” ifadeleri kullanıldı.

“Bu çapulcu ayak takımı zaten yalandan, iftiradan, fitneden, fesattan başka bir şey bilmez. Neyse ki Emniyet Genel Müdürlüğü bu alçak katalog dilberinin yalanını suratına vurdu. Ama öyle kolay kurtulamayacak” denilen açıklamada altta yer alan videoyu kullanarak #YalancıŞeyma etiketini Trend Topic’e sokma çağrısında bulunuldu.

Videonun farklı tarihe ait olduğu ortaya çıktı

Paylaşılan videonun ise Şeyma Altundal’ın gözaltına alındığı sırada başörtüsünün üzerinde olduğu iddia edildi. Bu video üzerinden de Altundal’ın başörtüsünün açılması konusunda yalan söylediği öne sürüldü.

Ancak daha sonradan bu videonun Altundal’ın ilk gözaltına alındığı ana değil, öğrenciler sağlık kontrolü için hastaneye sevk edilirken çekildiği ortaya çıktı. Altundal gözaltına alınırken saatin 22.03 olduğu ancak paylaşılan görüntünün saat 02.12’ye ait olduğu belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberlerine saldırı

Ebabil Harekatı’nın kötüleme kampanyaları kişilerle de sınırlı kalmadı. Grup daha sonradan BBC Türkçe tarafından Boğaziçi protestolarına ilişkin hazırladığı haberleri de hedefe aldı.

Yapılan çağrıda “Kardeşlerim, bütün vazifesi Türkiye aleyhine algı operasyonu yapmak olan BBC News Türkçe, çapulcu sürüsüne dersini veren polisimize dil uzatarak yine bildik algı operasyonuna başlamış. BBC’nin Tweet’inin altında buluşalım” denildi.

Bir başka haber için ise “Şu Tweet’e de aynı şekilde serbest dalış yapıyoruz kardeşlerim” ve “Ebabillerin şefkatine muhtaç bir tweet daha. Altına dolduralım. Tweet’i attıklarına pişman etmek lazım” çağrılarında bulunuldu.

Yapılan çağrının ardından söz konusu haberlerin altı Boğaziçi protestolarında yer alan kişilerin kötülendiği yorumlar ile dolduruldu.

Soylu ve Erdoğan’a destek paylaşımları

Grup önceki mesajlarında da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın protestoları hedef gösteren paylaşımlarını desteklemek için çağrıda bulunmuştu.

Çağrılarda “Ebabiller, ebabiller! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın efsane twitini uyandıralım” ve “Soylu’nun Telegram kanalını da takibe alalım” gibi ifadeler kullanıldı.

Ebabil Harekatı nedir?

Ebabil Harekatı kuruluş amacını “Twitter’da Türkiye ve Türk milleti aleyhine paylaşımlarda bulunanlarla mücadele etmek” olarak tanımlıyor. Hedef gösterdiği ve göstereceği grupları ise şu şekilde tanımlıyor:

  • Twitter’da devlet ve millet düşmanlığı yapanlar
  • Manipülatif ve yanlış bilgi paylaşanlar
  • Terör propagandası yapan, teröristi ve terör eylemlerini övenler
  • -Darbe, sokak eylemi, toplumsal kalkışma çabası yapanlar
  • Milletin değerlerini aşağılayanlar ve hakaret edenler

Hareketin Telegram kanalında bu yönde paylaşım yapanlar ile ilgili “Yukarıdaki gibi Tweet atanlar tespit edildiğinde bu kanalda sizlerle paylaşılacak ve gereğinin nasıl yapılacağı açıklanacaktır” ifadeleri yer alıyor.

İçlerinde olan kişilerin büyük çoğunluğunun AKP Gençlik Kolları üyesi olduğu ve maaşlı bir şekilde bu işi yaptıkları düşünüldüğü için grup, kamuoyunda “AK Troller” olarak tanınıyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.