ManşetSağlık

Aile hekimliği yönetmeliğine sağlık meslek örgütlerinden tepki: Hekimi ve hastayı tüketen bir yönetmelik

0
Fotoğraf: AA

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla bugün Resmi Gazete’de yayımlananAile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Daire Yönetmeliği’ne sağlık meslek örgütlerinden tepki geldi.

Türk Tabipler Birliği tarafından sosyal medyada yapılan konuya ilişkin açıklamada “Sağlık Bakanlığı, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde de hiç şaşırtmadı! Hastalarımıza zaman ayırmamızı istemeyen, performans ile ‘daha çok hasta’ dayatmasını körükleyen, özlük haklarımızı iyileştirmeyen düzenlemeler; ne hekimler ne sağlık çalışanları ne de toplum yararınadır!” denildi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) tarafından yapılan açıklamada ise “Sağlıkta şiddetin, tükenmişliğin, çalışanın değersizleşmesinin, sağlığın ticarileşmesinin nedeni olan sağlıkta dönüşüm zihniyeti karşımıza ebeyi, hekimi, hemşireyi, hastayı tüketen bir yönetmelik ile çıktı. Bu yönetmeliği kabul etmiyoruz” ifadeleriyle yönetmeliğe tepki gösterildi.

Günlük muayene sayısını aşmak gerekiyor

Yönetmeliğe göre, herhangi bir ihtar puanı almamış olan sözleşmeli aile hekimlerine tavan ücretin yüzde 42’si oranından teşvik ödemesi yapılacak. Ancak bunun bir muayene sınırı söz konusu. 

Günlük muayene sayısının; 41-50 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 10’u, 51-60 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 21’i, 61-75 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 31’i, 76 ve üzeri olması halinde tavan ücretin yüzde 42’si oranında teşvik ödemesi yapılacak.

Ancak ödeme 1-10 arası ihtar puanı alanlara bir ay, 11-20 arası ihtar puanı alanlara iki ay, 21 ve üzeri ihtar puanı alanlara ise üç ay süreyle yapılmayacak.

Yönetmeliğe göre; aile hekimliği birimince yapılan günlük muayene sayısının; 40 ila 60 arasında olması halinde tavan ücret yüzde 1,5, 61 ve üzeri olması halinde tavan ücretin yüzde 3’ü oranın teşvik ödemesi yapılacak.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.