Uncategorized

AİHM’in Demirtaş kararına ilişkin hazırlanan 162 soru önergesi reddedildi

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tutuklu bulunan eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara ilişkin önergeler Meclis Başkanlığı tarafından iade edildi.

HDP tarafından yapılan açıklamada “Meclis Başkanlığı, ‘Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir’ sorusunu iç tüzüğe aykırı buldu” ifadeleri kullanıldı.

Üç isme aynı soru

AİHM’in Demirtaş’ın tutukluluğunu hak ihlali olarak değerlendirerek derhal serbest bırakılması yönündeki kararı uygulanmayınca HDP milletvekilleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi vermişti.

Üç isme yöneltilen toplamda 162 önergede kişilere ‘Türkiye Cumhuriyeti AİHM kararına uymak zorunda değil midir?’ sorusu yöneltilmişti.

İç tüzüğe uygun olmadığı iddia edildi

HDP açıklamasında “İlgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına sunulmasından 14 gün sonra önergeler toplu olarak iade edildi. 54 milletvekilimizin Oktay, Gül ve Çavuşoğlu’na sunduğu 162 adet önergenin iç tüzüğe uygun olmadığı iddia edildi” dedi.

Yapılan açıklamaya göre iade gerekçesinde, önergelerdeki “Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir” sorusu için “Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular” yorumu yapıldı. Sorunun iç tüzük hükmüne uygun olarak düzenlenmesi halinde işleme alınacağı ifade edildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.