Türkiye

Ahmet Türk’e 45 yıl hapis istemi

0

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk hakkında, farklı tarihlerde yapmış olduğu 7 konuşması ile ilgili açılan davada, savcı 45 yıl hapis cezası istedi.

Türk’ün Avukatı Fethi Gümüş’ün, müvekkilinin milletvekili seçilmesi nedeniyle Anayasa’nın 83. maddesi kapsamında davanın durdurulması talebi ise reddedildi.

DTK Eş Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk hakkında farklı tarihlerde düzenlenen 7 farklı etkinlik ile ilgili Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 5’nci duruşması görüldü. Türk’ün katılmadığı duruşmada Avukat Fethi Gümüş hazır bulundu. Türk’ün milletvekili seçilip seçilmediğine ilişkin Mardin İl Seçim Kurulu’na yazılan yazının cevabının gelmediği duruşmada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını okudu. Hakkında 7 Aralık 2006 ile 14 Mart 2009 tarihleri arasında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davalardan beraatı talep edilen Türk’ün 1 Mart 2008 tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen Newroz kutlamaları sırasında Türkçe ve Kürtçe yapmış olduğu konuşma ile “Örgüt propagandası” yaptığı iddia edildi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin 21 Ekim 2008 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde toplanan kitleye hitaben konuşan Türk’ün söz konusu konuşmasını da suç sayan iddia makamı, 26 Ekim 2008 tarihli Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde kapatılan DTP’nin organize ettiği “Ne AKP, ne Ergenekon, çözüm Demokratik Cumhuriyet” isimli mitingi de mercek altına almış. İmralı Tam Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik fiziki şiddete dikkat çeken Türk’ün Kürt halkının hassasiyetlerine dikkat çektiği konuşması da aynı kapsamda suç sayıldı. Bağlar Belediye Parkı’nda 21 Mart 2009 tarihinde düzenlenen Newroz kutlamalarında da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile ilgili konuşma yapan ve “Öcalan-Mandela” benzetmesi yapan ve bu nedenle “propaganda” ile suçlanan Türk’ün en dikkat çeken suçu ise Roj Tv’nin 1 Temmuz 2009 tarihli “Barış çadırı Amed’in yanı sıra Batman’da kuruldu” konu başlıklı haberi oldu.

Esas hakkındaki mütalaasında Türk’ün 7 konuşmadan 5’ini “Örgüt propagandası yapmak” olarak değerlendiren iddia makamı, 45 yıla kadar hapis cezası istedi. İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına katılmadığını belirten Avukat Fethi Gümüş, müvekkilinin, milletvekili seçildiğini bu nedenle Anayasanın 83. Maddesi kapsamında değerlendirilerek hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilmesini talep etti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.