Dünya

Ahmedinejad İsrail sınırına gidiyor

0

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Lübnan’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında bugün İsrail-Lübnan sınırını ziyaret edecek.

Ahmedinejad’ın ikinci gününe giren gezisi İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Lübnanlılar tarafından ‘kışkırtıcı’ diye tanımlanıyor.

İran lideri dün büyük bir kalabalık tarafından karşılanmış ve Hizbullah’ın organize ettiği bir gösteriye katılmıştı.

Ahmedinejad burada yaptığı konuşmada, ‘dünyanın tiranlarına karşı direnişi’ nedeniyle Lübnan’ı övmüş, güçlü ve birleşik bir Lübnan’ı desteklediklerini söyledi.

İran, dört yıl önceki İsrail-Hizbullah savaşı sırasında yıkılan köylerin yeniden inşasına büyük katkıda bulundu.

Sınır bölgesindeki gerilimse devam ediyor. Geçen Ağustos ayında iki Lübnan askeri, bir Lübnanlı gazeteci ve İsrailli bir subay, sınırın İsrail tarafındaki ağaçların budanması nedeniyle çıkan çatışmada ölmüştü.

Çok sayıda Lübnanlı Şii Hizbullah örgütüne destek veren İran cumhurbaşkanının ziyaretinden rahatsız.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Kosova ziyareti sırasında ülkesinin ‘Lübnan’ı istikrarsızlaştıracak ve gerilimi artıracak adımlara karşı olduğunu’ söylemişti.

Yeniden inşa

Lübnan Parlamentosu’nda çoğunluğu oluşturan Batı destekli üyeler de ziyareti bir provokasyon olarak tanımladı ve Ahmedinejad’ın Lübnan’ı ‘Akdeniz’deki bir İran üssüne’ dönüştürmeye çalıştığını söyledi.

İsrail İran’ı Hizbullah’ı silahlandırmakla suçluyor. Hizbullah kaynaklarıysa Tahran yönetiminin yeniden inşa faaliyetlerine verdiği desteğe dikkat çekiyor.

İran’ın 2006’dan bu yana yardım ve yeniden inşa için 1 milyar dolar harcadığını belirtiyorlar.

Ahmedinejad’ın ziyareti aynı zamanda, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin 2005’teki suikastle öldürülmesiyle ilgili Birleşmiş Milletler soruşturmasının gerilim yarattığı bir sırada geldi.

BM Mahkemesi’nin bazı Hizbullah üyelerinin de aralarında bulunduğu isimlere suçlama yöneltmeye hazırlandığına inanılıyor.

Başbakan Saad Hariri soruşturmayı reddetmesi için Hizbullah ve Suriye’nin baskısı altında. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.