ManşetDoğa

Ağyatan Lagünü’ndeki kumul erozyonuna yeşil set

0

Çukurova’nın önemli doğal zenginliklerinden Ağyatan Lagünü, Orman Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ağaçlandırma çalışmalarıyla kumul erozyonundan kurtarıldı. Ceyhan Nehri’nin Akdeniz ile buluştuğu alanda tatlı ve tuzlu suyun bir araya gelmesiyle oluşan lagünün rüzgarla taşınan kum ile yok olma tehlikesine karşı 2015 yılında başlatılan proje tamamlandı.

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2015’ten bu yana yürüttüğü proje kapsamında 4.450 dekarlık alan yeşillendirildi. Sahaya ağırlıklı olarak hızlı gelişen ve kısa vadede kumul hareketini durduran Kıbrıs Akasyası’nın yanı sıra, yöre halkına gelir getirici fıstıkçamı, keçiboynuzu, incir, nar, böğürtlen, mersin, sığla, biberiye gibi 21 türde dikilen 610 bin fidanın meyve vermeye başladığı bildirildi. 

Sekiz yılda tamamlanması öngörülen projeyi dört yılda tamamladıklarını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey şunları söyledi: “Projeyle lagünde bulunan su canlılarının ve proje sahasının kuzeyindeki tarım alanlarının yok olması engellendi. Sahanın korunması ile kaçak avcılığın da önüne geçildi.”

 Karacabey, Orman Genel Müdürlüğü’nün başta Akdeniz sahilleri olmak üzere Karadeniz ve İstanbul’da yürütülen kıyı kumul tespit çalışmalarında bugüne kadar 133 bin dekar alan ağaçlandırıldığını kaydetti.  

Yeşil deniz kaplumbağasının yuvalama alanı

Uluslararası öneme sahip Ağyatan Lagünü’nün zengin bir yaban hayatı olduğunu belirten Karacabey, kumulların aynı zamanda dünya çapında nesli tehlike altındaki yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas) Akdeniz’deki en önemli yuvalama alanı olduğunu, bu açıdan projenin bölgedeki yaban hayatının korunması ve devamlılığı için de büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Proje ile kurulan ahşap ızgaralar ve ağaçlandırma çalışmaları ile kumul hareketi yavaşlatılarak gölde bulunan su canlılarının zarar görmesi de engellendi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.