Ekolojiİklim KriziManşetTürkiye

Ağustos’ta Türkiye: Doğuda kuraklık, Batı’da normalin iki katı yağış

0
Van Gölü, 2020. Fotoğraf: DHA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Ağustos 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerine göre, Türkiye genelinde ağustos yağışları ortalamanın üzerinde ancak geçen yılki yağışların altında gerçekleşti.

Yağışlar normale göre yüzde 8,8 artış gösterirken, geçen yılın ağustos ayına göre ise yüzde 23 azaldı. Analizde,

  • Geçen yıl ağustosta metrekareye düşen yapış  20,9 kilogram,
  • Bu yıl aynı dönemde metrekaraye düşen yağış 16,1 kilogram.
  • 1991-2020 dönemini kapsayan uzun yıllar ağustos ayı yağış ortalaması metrekareye 14,8 kilogram olarak belirtildi.

Doğu’da son 45 yılın en düşük seviyesi

Türkiye geneli yağışlı gün sayısı ortalama 4,8 gün olarak gerçekleşti. 1991-2020 yılları arasında normaldede bu rakam 2,8 gün olarak belirtiliyor.

Ağustos ayında İstanbul‘un batısı, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ve batı kesimleri, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kastamonu, Samsun ve Ağrı çevrelerinde 10 günün üzerinde yağış görülürken, yurdun güney kesimlerinde ise yer yer bir günün altına düştü.

Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri normalinin altında yağış alırken, Marmara ve Ege bölgelerinde normalin iki katından fazla yağış kaydedildi.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ağustos ayı yağışları son 45 yılın en düşük seviyesinde oldu.

Yağışlarda Ege Bölgesi‘nin tamamı, Kocaeli çevreleri hariç Marmara Bölgesi’nin tümü ve İç Anadolu’nun batı kesimlerinde yüzde 100’den fazla artış kaydedilirken, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinin doğu kesimleri ile Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin, Adıyaman çevrelerinde normallerine göre yüzde 80’den fazla azalma gösterdi.

‣ Temmuz’da ülke genelinde yağışlar yüzde 55 azaldı
‣ Van Gölü’nün sınırları değişiyor: Yağışlar da yeterli olmadı

Ortalaması metrekareye 1,7 kilogram olan ve geçen yıl aynı dönemde 4,1 kilogram yağış alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ağustos ayı yağışı metrekareye 0,9 kilogram oldu. Bu normale göre yüzde 47, bir yıla göre ise 78 azalma anlamına geliyor.

İl geneli yağışlarda İstanbul 63,2 kilogram yağış alarak yurtta ağustos ayında en fazla yağış alan il oldu, Batman’da ise hiç yağış kaydedilmedi.

‣ İstanbul aşırı sıcakların ardından aşırı yağışın etkisi altında
‣ Seller ve ‘kırılgan’ kentler: Türkiye şehirleri aşırı yağışa neden hazırlıksız?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.