Ağaçları kurtarmak için elektronik kitap

Anadolu Üniversitesi(AÜ) açıköğretim fakültesi öğrencileri için hazırladığı kitapları 3 yıl içinde elektronik kitaba dönüştürerek yılda yaklaşık 350 bin ağacın kesilmesini önleyecek.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın, AÜ’nün şu anda 81 ilde 15 bin kişiye eş zamanlı gözetimli sınav gerçekleştirdiğine işaret ederek, sınavları da online yapma sürecini işlettiklerini belirtti.

AÜ’de yeni bir değişim ve dönüşüm sürecinin başladığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu:

”AÜ Açıköğretim Fakültesi kitaplarında yenilenme süreci başlattık. Toplam 523 olan kitap sayımız, üç yıl içinde bin 37’ye yükseldi. Başarılı bir şekilde bu süreci götürürken karşımızı maliyet çıktı. 2012-2013 ders yılı için 20 milyon adet kitap basmakla karşı karşıya kaldık. Bu yaklaşık 20 bin top kağıt anlamına geliyor. Bir ton kağıt için 17 ağaç tüketildiği varsayılırsa yaklaşık 350 bin ağacı her yıl tüketme anlamına geliyor. Kağıdın yüzde 90’ı da ithal ettiğimiz düşünüldüğünde bu cari açık anlamına geliyor. Bu yüzden kağıt kitabı atmaya karar verdik. Bu çok zor bir karar. Bunu gerçekleştirebilmek için teknolojik altyapımızı yeniledik. Eğitimcileri, eğitmek üzere 160 kişilik bir kadro kurduk. Bütün bu kitapları elektronik ortama taşıma sürecini başlattık. Bunları Türkiye’den okuyan bütün öğrencilerin ve toplumun hizmetine sunacağız.”

Açıköğretim sistemi içindeki bütün kitapları 3 yıl gibi bir süre içinde kademeli olarak elektronik kitaba dönüştürme sürecine başladıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Aydın, şöyle devam etti:

”Bu yıl 150 kitabı elektronik kitaba dönüştürüyoruz. Bu kitap bir PDF ve CD değil, içinde animasyon var, grafik var, fotoğraflar var. Kitaplar, yazarının kitabın içeriğini belirten bir konuşmasıyla başlıyor. Sonunda kendinizi sınama süreçleri var. 3 yıl sonunda ‘kağıt’ diye bir şey kalmayacak. Türkiye’deki örgün üniversiteler içinde yeni bir model kurmuş oluyoruz. Bu anlamda fevkalade önemli. Yıllık kağıt maliyet tasarrufumuz 100 milyon liradır. Bu maliyeti de Ar-Ge çalışmalarına kaydırma gibi bir çabanın içinde olacağız. AÜ olarak burada bir ilke de imza atmış olacağız.”

(Ntvmsnbc)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR