Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Afşin’de kanser artışlarına rağmen ÇED onayı verilen termik santralin raporu iptal edildi

0

Haber: Fırat BULUT

*

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Afşin C Termik Santrali Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanı Projesi’’ hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim  Bakanlığı’nca verilen “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararı Kahramanmaraş İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Çınar Mühendislik tarafından, her biri 600 MWe kurulu güce sahip üç üniteden oluşacak Afşin C Termik Santrali için hazırlanan ÇED Raporu 27 Mart 2020 tarihinde Bakanlık tarafından onaylanmıştı.

‘Raporda olumsuz etkiler göz ardı edildi’

Bakanlığın onay verdiği rapora, bölge sakinleri ve çevre gönülleri itiraz ederek, hukuka ve bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu belirttikleri ÇED raporuna karşı; proje ile karbon salımının artacağı, kömürlü yakıtların insan sağlığı, tarımsal ekonomi üzerinde olumsuz etkileri bulunduğu, proje ile tarım arazilerinin zarar göreceği ve hazırlanan çevresel etki değerlendirme raporunda projenin olumsuz etkilerinin gözardı edildiği gerekçesi ile dava açmışlardı.

İlgili haber: Afşin C Termik Santrali’nin ÇED raporu için yürütmeyi durdurma kararı

Kahramanmaraş İdare Mahkemesi projeye karşı açılan davalarda 21 Şubat 2022’de “yürütmenin durdurulmasına” karar verdi, 31 Mayıs 2022 tarihinde görülen duruşmada da ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu ve Yeşil Barış Hukuk Derneği’nin açmış olduğu iki ayrı davayı aynı celsede görüşen mahkeme gerekçeli kararında bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda yer verilen değerlendirmeleri esas alarak Bakanlığın ÇED olumlu raporunu iptal etti.

Rapor hukuka aykırı bulundu

Yeşil Barış Hukuk Derneği adına duruşmaya katılan Avukat Gökhan Candoğan’ın aktardığına göre, mahkeme birkaç nokta üzerinden yaptığı değerlendirme sonucu ÇED olumlu raporunun hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Candoğan projenin yapılacağı yerin tarım arazilerinin yoğun olduğu bir alanda olduğuna dikkat çekerek “Burası koruma altına alınan ‘Büyükova’ kapsamında olan bir alan. Dolayısıyla burada bu proje çerçevesinde toprakla ilgili, tarım arazileri ile ilgili yapılacak işlemlerde detaylı bir bilgi olmadığı, sistematik bir değerlendirme olmadığı, genel düzeyde bir bilgilendirme yapıldığının ve büyük oranda bitkisel toprak kaybına yol açacağı tespiti yönünden hukuka aykırılık var. İkincisi partikül maddeler yönünden bazı emisyon hesaplarının yerinde olmadığı detaylı olmadığı yönünde tespitler var. Yine termik santrallerde çok fazla su kullanılır, burası deniz kenarında olmadığı için doğal olarak yer altı suları kullanılacak” dedi ve ekledi:

“Yer altı suyunun kurutulması veya başka bir yere aktarılmasının tarımı nasıl etkileyeceği yönünde detaylı bir öngörü olmadığı tespitinde yer verdi. Bu tespitler üzerinden mahkeme ÇED olumlu raporunu hukuka aykırı buldu”

‘Bölge tamamen yok edilmek isteniyor’

Mahkeme kararını duyuran Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu sözcüsü Mehmet Dalkanat ise bölgede yaşanan ekolojik yıkımı hatırlatarak “Mevcut santraller kurala ve nizama aykırı şekilde çalıştırıldığı için yaşanan çevre kirliliği, toprak kaybı, suların kirlenmesi yetmezmiş gibi C Termik Santral ile bölge tamamen yok edilmek isteniyor” dedi ve şunları aktardı:

“Mahkemenin kararı beklediğimiz doğrultuda oldu. Bu karar yıllardır çevre mücadelesi yürüten ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu gönüllüsü arkadaşımız İbrahim Yalçın’ın gayretlerinin sonucudur. İbrahim yoldaşımızı saygıyla anıyorum bu süreçleri o başlattı.”

Kanser artışına rağmen termik santral arzusu devam ediyor

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Maden Holding bünyesinde yapımı planlanan Afşin C Termik Santrali Türkiye’nin en büyük termik santral projelerinden biri. Afşin ve Elbistan bölgelerinde bulunan Afşin A Termik Santrali ve Afşin B Santrali nedeniyle bölgede kanser oranlarında ciddi artış yaşandığı raporlar ile de tespit edilmesine rağmen bölgede üç yeni termik santral yapılmak isteniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.