Ekolojik YaşamManşet

Afrika’nın en eski millî parkı tehdit altında

0

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF, İngiltere merkezli bir petrol şirketine, Afrika’nın en eski milli parkında petrol arama planlarından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Vakıf, Soco International şirketinin planlarının Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusundaki Virunga Millî Parkı’nı tehlikeye attığını açıkladı.

Virunga Millî Parkı, aralarında nesli tükenme tehdidi altında olan dağ gorillerinin de bulunduğu yaklaşık üç bin farklı tür hayvanı barındırıyor. Soco International, yaptığı çalışmaların Milli Park’ı tehlikeye attığı iddialarını reddediyor ve bu aşamada sadece o bölgenin potansiyel kaynaklarıyla ilgili fizibilite çalışmaları yapıldığını belirtiyor.

Bölge tehdit altında

WWF, hazırladığı raporda, Dünya Mirası listesinde bulunan Virunga Millî Parkı’ndaki petrol kaynaklarının kullanıma açılmasının geniş çaplı kirliliğe, çevrenin zarar görmesine ve anlaşmazlıklara ve çatışmalara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Vakfın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki ülke yöneticisi Raymond Lumbuenamo “Bu bölgeyi bir petrol sahasına çevirirseniz, bundan geri dönüş mümkün olmaz. O güzellik mahvedilecek, kirletilecek” dedi.

Fransız Total şirketinin bu bölgeyle ilgilenmediğini açıklaması ardından Soco International Virunga Millî Parkı’nda çalışan tek şirket olarak kaldı.

WWF, petrol aramak yerine, bu bölgeye fayda sağlayacak hidroelektrik üretimi, balıkçılık, çevre turizmi gibi sürdürülebilir çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

1925’te kuruldu

Göller, ormanlık alanlar, ovalar ve yanardağlardan oluşan Virunga Millî Parkı, 1925 yılında Belçika Kralı Birinci Albert tarafından kurulmuştu.

Millî Parkın resmî internet sitesine göre, parkta, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 200 dağ gorili yaşıyor.

Uluslararası Gorilleri koruma Programı, tüm dünyada 880 dağ gorili bulunduğunu belirtiyor.

Silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalar ve bölgedeki güvenlik durumuyla ilgili endişeler nedeniyle tüm turistik çalışmalar askıya alınmış durumda.

(BBC)

You may also like

Comments

Comments are closed.