Afrika’da tokluk öldürüyor!

Sahraaltı Afrikası, birçoğumuzun aklında savaş, açlık ve felaketlerle yer etti. Açlıktan kırılan insanların fotoğrafları belleklerimize kazındı. Oysa şimdilerde, bu bölgedeki insanlar alışılanın tam tersi bir tehditle karşı karşıya: Obezite.

Dünyanın en eski ve güvenilir tıp dergilerinden The Lancet’ta yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, nüfusu bir milyarı geçen Sahraaltı Afrikası’nda yer alan ülkelerde, gelişmiş ülkelerin hastalıkları görülmeye başlandı. Bunların başında da obezite geliyor. Beden kitle indeksindeki artış, bir sonraki neslin obezite tehdidi altında olduğuna işaret ediyor. Bölgede, annelerdeki obeziteye bağlı olarak yaşanan yenidoğan ölümlerinin çok yüksek olması da endişe verici.

Dünyanın en yoksul ülkelerinde obezite riskinin artması, tartışmaları da beraberinde getiriyor. Evrimsel mirasın rolünü vurgulayan bir teoriye göre, şehirleşmeyle gelen yeni yaşam ve beslenme şekli, yoksul ülkelerde fazla kiloya neden oluyor.

Yıllarca aç kaldılar, yağ depolamaya alıştılar

Afrika, Asya ve Polinezya gibi yoklukla sınanmış ülkelerin halklarının yüzyıllarca maruz kaldığı kıtlığın, bu kişilerin genlerinin yağ birikimini teşvik etmesine neden olduğu düşünülüyor. Buna da, “tutumlu gen hipotezi” deniyor.

Tutumlu gen hipotezine göre, dönemsel olarak kıtlık ve bolluk yaşanan bu ülkelerde insan bedeni, birbirini izleyen açlık ve bolluk dönemlerine alışkın. Kıtlıkta hayatta kalmak için bolluk zamanında bol bol yağ depolayan hücrelerin bu davranışı genlerle sonraki nesillere de aktarılıyor. Bugün büyük şehirlerle fast food tipi yiyeceklerle beslenen bu insanlar, kıtlık dönemi olmayan bir bolluk yaşıyor ve bu sebeple de sürekli yağ depoluyor.

Yüksek kalori alıyorlar, az hareket ediyorlar

Ancak bu hipotezi yanlışlayan araştırmalar da bulunuyor. Araştırmaların işaret ettiği ortak etkense söz konusu ülkelerdeki insanların yaşam ve beslenme şekillerinin radikal bir biçimde değişiyor olması.

Lancet’teki araştırmanın başındaki isim Jenny Cresswell, şehre taşınan insanların hareketinin azalmasını ve yiyeceklerin kalorisinin artmasını, obeziteye neden olan başlıca etkenler arasında sayıyor.

DHA

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR