İklim KriziManşet

Afrika da karbon vergisi ile tanışıyor

0

Güney Afrika, daha sürdürülebilir ve düşük karbonlu bir ekonomi modeli oturtmak için karbon vergisi getireceğini duyurdu. Karbon vergisi, sera gazı emisyon kaynaklarına birim karbondioksit başına ek bir maliyet anlamına geliyor ve karbon yoğun ürün ve hizmetleri kapsıyor. Güney Afrika’nın gelişmekte olan ve Türkiye ile büyüklük itibariyle benzerliklere sahip bir ülke olması sebebiyle Türkiye’nin bu gelişmeden çıkarması gereken bazı dersler olabilir.

İklim değişikliği için zararlı sera gazlarını azaltmak için Güney Afrika hükümeti karbon vergisi getireceğini duyurdu. Sanayiinin daha kolay adapte olması için ise emisyonların yüzde altmışı 2020’ye kadar vergiden düşülebilecek. Tüm sektörler vergi kapsamına alınırken özellikle elektrik üretimi, petrol, demir-çelik ve aluminyum sektörlerinin bu ek vergiden etkilenmesi bekleniyor. Firmalar ise bu verginin rekabet avantajlarını azaltmasından endişeliler.

Karbon vergisinin toplanmasına 2013-2014 yıllarında başlanacağı ve miktarının ton karbondioksit başına 120 Rand (yaklaşık 28 TL) olarak belirlendiği gelen haberler arasında. Bu vergi oranı 2020’ye kadar her yıl %10 oranında artırılacak. Güney Afrika, Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve sera gazı açısından en büyük kirleticisi konumunda. Elektrik üretimi çoğunlukla yerli bir kaynak olan kömürle yapıldığı için elektrik üretiminin karbon ayak izi oldukça yüksek bulunuyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.