Afganistan’da uçak düştü, 83 kişinin öldüğü bildiriliyor

Afganistan'ın Taliban militanlarının kontrolündeki Deh Yak bölgesine bir uçak düştü. Uçağın sivil ya da askeri uçak olup olmadığı, hangi ülkeye veya firmaya ait olduğu konusunda çelişkili bilgiler geliyor.

Afganistan‘da Taliban kontrolündeki Deh Yak bölgesinde öğlen saatlerinde bir uçak düştü. İçinde 80’in üzerinde yolcu bulunan uçağın sivil ya da askeri uçak olup olmadığı ve Afganistan’a mı yabancı bir devlete mi ait olduğu konusunda bölgeden çelişkili bilgiler geliyor. Bölgenin Taliban militanlarının kontrolü altında ve dağlık kesimde olması alana ulaşımı ve burada inceleme yapılmasını zorlaştırıyor.

Reuters haber ajansı, Afganistan devletine ait Ariana Afgan Havayolları’na ait bir Boeing modeli bir uçağın  Gazne ilinin Deh Yak ilçesinin Sado Khel bölgesinde yerel saatle 13.10’da düştüğünü aktarmış, bu bilgiyi de Gazni vilayeti sözcüsü Arif Noori‘ye dayandırmıştı. Ancak AFP, aynı kaynağın kendilerine de bir açıklama yaparak, “Deh Yak bölgesine bir uçak düştü. Uçağın yandığı ve köylülerin alevleri söndürmeye çalıştığı aktarıldı. Askeri ya da ticari bir uçak olup olmadığını hâlâ bilmiyoruz” dediğini belirtti.

Sputnik’e konuşan Gazni Valisi Vahidullah Kalimzai ise düşen uçağın yabancı bir firmaya ait olduğunu ancak tamamen yandığı için firmayı belirlemenin imkansız hale geldiğini söyledi. Kabil’den üst düzey bir savunma yetkilisi de ABD ya da NATO ait herhangi bir uçağın düşmediğini kaydetti.

Uçağın düştüğü Deh Yak bölgesi Taliban kontrolünde. Bölgeye ulaşma çabaları sürüyor.

Afganistan’ın Herat kentinden başkent Kabil’e gittiği belirtilen uçakta, yerel medyaya göre 83 kişi bulunuyordu, ancak yolcu uçağı mı askeri uçak mı olduğu konusundaki bilgiler yerel medyada da çelişkili.  

Sözcüo Noori, uçağın teknik sorun nedeniyle alev aldığı ve ardından düştüğünü söyledi. Bir diğer yetkili ise olayda ölen veya yaralananların sayısına dair bir bilgileri olmadıklarını kaydetti.

Havayollarından yalanlama

Ariana Afgan Havayolları da, düşen uçağın kendilerine ait olmadığını açıkladı. Kurumun CEO’su Mirwais Mirzakwal uçaklarından herhangi birinin düştüğü yönündeki haberleri yalanladı; “Bir uçak kazası oldu ama düşen uçak Ariana’ya ait değil çünkü bugün Herat-Kabil ve Herat-Delhi seferlerini yapan uçaklarımız güvende” dedi.  Afganistan Sivil Havacılık Kurumu da ticari uçağın düştüğüne dair haberleri reddetti.

Afganistan’da en son Mayıs 2010‘da bir yolcu uçağı düşmüştü. Kunduz’dan başkent Kabil’e giden Pamir Havayolları’na ait bir yolcu uçağı kötü hava koşulları nedeniyle dağlık bir bölgede düşmüştü. Uçakta altı mürettebatın yanı sıra 38 yolcu bulunuyordu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

EN ÇOK OKUNANLAR