2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

‘Afet, AKP’nin seçim beklentilerini ciddi ölçüde zedeleyebilir’

0
Kahramanmaraş Fotoğraf: Suhaib Salem / Reuters

Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesini vuran 7,7 ve Elbistan ilçesini vuran 7,6 büyüklüğündeki çifte deprem, 1999 yılında yaşanan Gölcük depreminden beri Türkiye‘yi vuran en büyük felaket olarak tarihe geçti.

Yıkıcı etkilerin yaşandığı afet bölgesi, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ine ev sahipliği yapan 10 ili kapsıyor. Bu illerde hayatını kaybeden binlerce insanın yanı sıra milyonlarca insan evlerine giremiyor. Üçüncü gecelerini de soğuk kış koşullarına rağmen sokaklarda, arabalarında ya da çadırlarda geçiren depremzedeler, gıda, su, ilaç ve sanitasyon eksikliği ile birbirinin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Öte yandan ihtiyaç durumundaki on binlerce insan, arama kurtarma ekiplerinin ve yardımların gelmemesi nedeniyle isyan bayrağını çekmiş durumda.

Kış koşullarının, hasar gören yolların ve afet coğrafyasının genişliği göz önüne alındığında bile, devletin koordinasyonu eksik ve geç kalan adımlarına karşı halkın öfkesi büyüyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından çöken binanın yanında oturan bir kadın tepkisini gösteriyor. 8 Şubat 2023 Fotoğraf: Dilara Şenkaya / Reuters

Reuters‘ın aktardığına göre, bir Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın iktidarda olduğu yirmi yılda karşılaştığı en zorlu mücadele niteliğindeki afet nedeniyle, 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimin yapılmasının önünde “çok ciddi zorluklar” bulunduğunu söyledi.

Yetkili, afetin devam etmesi durumunda, yardımın yavaş ulaştırılması ve kurtarma çalışmalarının başlatılmasındaki gecikmeler neticesinde halk arasında yükselen öfkenin, seçimler ertelenmediği sürece oylarda önemli bir rol oynamasının kaçınılmaz olduğunu aktardı.

Bunun yanı sıra afetin uzun süredir iktidarda olan cumhurbaşkanına seçimlerde ek bir zorluk yaşatacağı ve hükümetin afeti düzgün bir şekilde yönetemediği algısının AKP‘nin beklentilerini zedeleyebileceği ifade ediliyor.

Bazı analistler ise iktidarın krize müdahale kapsamında ulusal desteği toplayarak konumunu güçlendirebileceği görüşünü paylaşıyor.

Bir yetkili, üç aylık OHAL ilan edildiğini ve Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin afet bölgesinde yaşadığını kaydederek, seçimlerle ilgili herhangi bir karar vermek için henüz çok erken olduğunu belirtti:

Henüz yeni girdiğimiz seçim döneminden çıkmışız gibi görünüyor. Gelişmeleri takip edeceğiz ama şu anda 14 Mayıs’ta seçim yapılmasının önünde çok ciddi sıkıntılar var.

You may also like

Comments

Comments are closed.